Гледай на живо

Жребий за турнира на "Лига България 2023" - гледайте "Без засади"

Парламентът реши: ето с какво ще бъде заменено извънредното положение в България след 13 май

Парламентът реши: ето с какво ще бъде заменено извънредното положение в България след 13 май

Извънредното положение в България пада на 13 май, но въпреки това държавата си оставя вратичка за реакция при бум на COVID-19 с въвеждането на "извънредна епидемична обстановка", стана ясно след проведеното днес извънредно заседание на парламента.

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 въздържали се.

С измененията се обезпечава въвеждането на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването и след изтичане на извънредното положение на 13 май 2020 г.

Предвижда се министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка. Здравният министър ще въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, като условията и редът за задължителната изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще е 48 часа - до 18.00 часа на 10 май. В понеделник правната комисия ще обсъди промените на второ четене, а във вторник от 13.00 часа ще бъдат гледани в пленарната зала.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти