Разкази от първо лице: как коронавирусът разтърси тениса

Разкази от първо лице: как коронавирусът разтърси тениса
Въпреки че краят на пандемията на новия коронавирус изглежда по-близо, отколкото преди няколко седмици, все още няма голяма яснота около завръщането на тениса. Сайтът tennis.com направи проучване и интервюта с някои от турнирните директори на големите събития в календара, които разказаха за финансовите трудности и прогнозираха как ще изглеждат професионалните турове, когато се поднови сезонът.

Местят "Ролан Гарос" с още една седмица
Местят "Ролан Гарос" с още една седмица
Турнирният директор на Шънжън (жени), Рио (мъже) и Чънду (мъже) Луис Карвальо подозира, че е преболял коронавируса у дома си в Сао Пауло през месец март. Около 10 дни е преживял всичките обявени симптоми, с които се свързва новата инфекция. "В Рио бяхме големи късметлии, че завършихме турнира си, защото само две седмици по-късно АТР обяви прекъсването на сезона", казва Карвальо. На 11 януари пък Екатерина Александрова победи Елена Рибакина във финала в Шънжън, а само няколко часа по-късно бе обявен и първият смъртен случай на човек с коронавирус в Китай. 

"Тогава никой не предполагаше, че този вирус ще напусне Китай, но се случи. Много съм притеснен за турнирите си през 2021 година, особено за Рио. Там разчитаме на 30 спонсора, а наемите за организирането му са по-високи, защото се провежда в клуб по конни спортове. Поради тази причина и нетните приходи не са като средните - 1.1 млн. долара - за турнирите от сериите АТР 500. Не можем да си позволим да загубим нито един спонсор", обяснява Карвальо и пояснява, че помощта на правителството на Китай може и да спаси останалите му два турнира.

"В Бразилия е изключително скъпо да направиш застраховка като тази на "Уимбълдън". Неговите организатори са платили 1.5 милиона паунда за нея и може да получат около 100 милиона. Но в Бразилия е много по-скъпо и едва ли щях да рискувам изобщо с такъв ход", казва още той.

Големият турнири за жени в Монреал (10-16 август) също усети кризата и бе отменени, след като правителството на провинция Квебек реши да забрани всякакви мащабни спортни събития преди края на август. Джаз-фестивалът в града също бе отменен. Същата седмица трябваше да се проведе и "Мастърс"-ът в Торонто, но и той е канселиран, което възлиза на пропуснати ползи на стойнсот 12.2 милиона долара.

Турнирният директор на Монреал Южен Лапиер се притеснява как ще функционира цялата федерация на Канада, защото постъпленията от двата големи турнира се равняват на 90% от приходите на Tennis Canada. Организацията вече уволни 40% от служителите си и смята да го направи с още 30%, а пък останалите на работа са намалили заплатите си с една четвърт.

Директорът на турнира на трева в Нюпорт Тод Мартин (двукратен финалист в Шлема) пък обясни, че непровеждането на събитието тази година ще доведе до сериозни финансови пропуснати ползи, но няма да попречи на осъществяването през 2021-ва.

Луис Карвальо съобщава още, че турнирът му в Чънду може да бъде проведен дори през октомври, но не по-късно, като азиатската част от календара ще бъде зависима от преместванията на по-големи събития като "Ролан Гарос". Френският вестник "Екип" пък изчисли през март, че евентуална отмяна на "Ролан Гарос" ще означава загуба на 260 милиона евро.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти