Мерцедес първи ще си тръгнат от Формула 1

Мерцедес първи ще си тръгнат от Формула 1

Формула 1 скоро ще започне да губи производители на двигатели, като Мерцедес ще бъдат първите, които ще напуснат, твърди Еди Джордан. Причината за това е променящият се свят, най-общо казано.

В последно време тенденцията е към засилване на всеобщата загриженост за опазване на околната среда, а това определено включва и автомобилната индустрия, която ще се насочи към нулеви въглеродни емисии. Либърти Медиа има планове в тази посока, но Формула 1 в самото си сърце е спорт на горивото и газта до дупка.

"Светът се промени много не само заради коронавируса, но просто самите ценности на хората се промениха. Грижата за околната среда стана много висок приоритет. За шефовете на компаниите това означава, че трябва да преосмислят нещата" заяви Джордан. Според него производителите на двигатели във Ф1 ще напуснат спорта, за да отговорят на очакванията на клиентите.

"Убеден съм, че Мерцедес, Хонда и вероятно Рено ще се оттеглят в следващите две години. Господството на Мерцедес няма как повече да се развие. Те постигнаха всичко, спечелиха всичко. При настъпващите промени те няма как да продължат да промотират досегашните успехи".

"Ще си продадат отбора, вероятно на Лорънс Строл, който иска да стане световен шампион със сина си и с новия бранд Астън Мартин. Това ще му бъде много трудно със сегашния Рейсинг Пойнт".

Според Джордан, обаче, Ферари никога няма да си тръгнат от Ф1. "Те мислят по различен начин. Във вените им тече Ф1, така че тук дебат няма. Заплахите за напускане са само предупредителни изстрели. В бъдеще Ферари, Ред Бул и може би Макларън-Мерцедес ще бъдат стожерите на спорта".

Още от Моторни спортове

Виж всички