Как Джордан унищожи Ню Йорк Никс с 13-годишни кецове и кървящи пети

Как Джордан унищожи Ню Йорк Никс с 13-годишни кецове и кървящи пети

За никого не е тайна, че Майкъл Джордан получава извънземни сили, когато стъпи на паркета в залата на Ню Йорк Никс - "Медисън Скуеър Гардън". Например, забивката през Патрик Юинг в плейофите през 1991 г. и рекордните 55 точки, които реализира в едва петия мач от завръщането си през 1995 г. 

Но няма как да се забрави последното скърцане на кецовете на Ем Джей по паркета на най-известната спортна зала. На 8 март 1998 г. Джордан излиза да загрее няколко часа преди двубоя, а това е може би единственият път, в който настаняващата се публика сваля поглед от тренировката на Въздушния, за да наблюдава кецовете му - оригиналните 13-годишни Nike Air Jordan 1. Не ретро версията, а напълно оригиналните от 1985 г.

"Поради топлата му връзка с Ню Йорк Сити, Майкъл каза, че ще направи нещо специално. Това специално нещо бе да носи оригиналните Air Jordan кецове", споделя репортерът Ахмад Рашад.

Джордан разкрива в автобиографията си от 1998 г., че съпругата му е намерила обувките, докато е извършвала пролетно почистване. Първоначалният план е бил Майкъл да носи маратонките само по време на загрявката, но ги е обул и за двубоя, тъй като все повече и повече хора са започнали да ги забелязват.

Развитието: Въпреки че носи кецове, които са му с един размер по-малки, Майкъл Джордан нанизва 42 точки на Никс в последния си двубой в легендарната зала. Ем Джей дори признава след мача, че на голямата почивка петите му са кървели, но не е искал да сваля кецовете.

"До полувремето петите ми кървяха, но играех добре, не исках да ги свалям", казва Джордан в "Последният танц".

Цялата статистика на Джордан сочи 42 точки, 8 борби, 6 асистенции, 3 отнети топки и стрелба 17/33 за 43 минути на паркета. Булс пък печелят двубоя със 102:89 след силно второ полувреме. Скоти Пипън нанизва 25 точки, а Денис Родман взима обичайните си 20 борби, но оригиналните Nike Air Jordan 1 на Майкъл крадат вниманието от всичко останало.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти