Георги Иванов: Два клуба сме в Североизточна България, дано скоро не остане един

Старши треньорът на Черноморец (Балчик) Георги Иванов говори пред Sportal.bg относно ситуацията в клуба. По-рано през деня излезе изказване на кмета на Балчик Николай Ангелов, който обяви, че от началото на следващия месец отборът на Геша ще бъде разпуснат. Ето какво сподели бившият полузащитник на Спартак (Варна), Левски и Славия:

- Как ще коментирате думите на кмета относно близкото бъдеще?
- Може би ще знаем повече другата седмица. Всичко е плод на голямата неяснота в България, никой не знае докога ще продължи този карантинен период. Всички морски общини, които разчитат много на туристическия сезон, имат проблем. Целият град се опасява какво ще бъде оттук нататък. Все още не съм обсъждал нещата с кмета, но той решава. Знам, че на последната общинска сесия е имало напрежение - нямало дъждове, щяло да пострада земеделието. Само че като спрем футбола, нито ще се оправи реколтата, нито рибата ще излезе от морето.

- Футболистите готвят ли се по индивидуални програми?
- Да, готвят се, тренират сами и мисля, че не са се занемарили. Да стоиш вкъщи е тягостно, особено за хора, които са свикнали да водят по-динамичен живот. Бездействието може да те срине психически. За варненци е голям удар затварянето на Морската градина! При хубаво време хората обичат да са в Морската градина, а сега се депресират. Положението е тежко за цяла България. Много бизнеси са на ръба. Чакаме да дойдат по-добри времена. Мисля, че за тези години вдигнахме футбола в Балчик на едно добро ниво. Може би в цяла Североизточна България останахме само ние и Черно море. Само ние сме професионални клубове от тази част на страната, дано скоро единият клуб не приключи. Балчик е малко градче, няма възможностите на Варна, дано някои по-заможни хора се сетят да помогнат. Лошото е, че в тези региони разчитаме основно на туризма.

- Как си обяснявате, че Спартак (Варна) толкова години не може да изплува?
- В Спартак се сменяха доста често ръководства през годините. Доста често клубът тръгваше по различни пътища, поставяха се различни основи за някакво светло бъдеще. Уви, така и не могат да го изградят. При Черно море нещата са ясни, имат си сигурно финансиране, клубът им е добре работещ, имат стабилност. Логично при Черно море нещата се получават, а при Спартак е безпътица. В този ред на мисли дано бурята над Балчик се размине. Дано отборът продължи да го има. Кметът винаги е бил зад отбора, градът си обича отбора, въпреки че има хора, на които Черноморец е трън в очите.

- Кои визирате?
- Има общински съветници, които обвиняват футбола, когато няма риба в морето или когато не вали дъжд. Искат да закрият футбола - има такива хора, но един град трябва да поддържа спорт, култура. Не може да махнем поети, писатели, художници, и само да ядем и да пием. Хората имат нужда и от друго освен храна. Надявам се, че трудът ни през годините няма да отиде на вятъра.

- Какво е мнението ви за елита? Да се увеличава ли той?
- Ако ЦСКА 1948 и Септември (София) имат пари, нека влизат директно в "А" група. Нека вътре има много отбори, много мачове, но да са отбори с ясен бюджет и финансиране. Ако нямат финанси, няма смисъл да влизат и да мъчат всички. Аз съм да има повече отбори в групата, а не да се играе по 4-5 пъти на сезон един срещу друг, така се губи блясъкът. Не може Левски и ЦСКА да играят шест пъти в годината. Губи се интересът към дербито. Играл съм с Левски срещу ЦСКА и знам, че този мач се чакаше с месеци. Имаше интрига. Сега хората си казват: "Няма да дойда на този мач, защото след две седмици играят пак". Дори към Реал Мадрид - Барселона ще падне интересът, ако играят през месец. Нека има повече отбори в efbet Лига.

- За финал леко към миналото. Срещу кой ви е било най-трудно на терена?
- Сещам се за Анатоли Нанков, с него играехме един срещу друг. Той беше един от добрите футболисти по мое време, беше национал, много енергичен играч, много тичаше. След години, вече бяхме прекратили кариерите си, се видяхме. Първите му думи бяха: "Ей, с теб колко километра сме избягали!" Налагаше се много да се тича с Нанков.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти