Започна официално разследване за Ливърпул - Атлетико

Започна официално разследване за Ливърпул - Атлетико
Още камъни в градината на УЕФА: Учен видя връзка между многото жертви в Ливърпул и реванша с Атлетико
Още камъни в градината на УЕФА: Учен видя връзка между многото жертви в Ливърпул и реванша с Атлетико

Кметът на Ливърпул Джо Андерсън е стартирал официално разследване, което трябва да проучи в най-голяма степен каква е връзката между разпространението на COVID-19 в града и двубоя между мърсисайдци и Атлетико Мадрид.  Сблъсъкът на "Анфийлд", който се изигра на 11 март, бе посетен от 52 000 зрители, като 3000 от тях бяха фенове от Мадрид, където вече заразата се бе разгоряла. Това бе и последният футболен мач в Англия, който се игра пред публика. По това време срещите в Испания вече се провеждаха при закрити врата.

Преди няколко дни професор Анджела Маклийн, която е научен съветник към правителството на Англия, видя връзка между разпространението на COVID-19 в града и футболния двубой и заяви, че това е "интересна хипотеза", която трябва да се проучи детайлно. Точно това се случва, след като кметът на Ливърпул е възложил на новия директор на общественото здравеопазване в града Мат Аштън да проведе широкообхватно разследване, което да установи зависимостта между скока на случаите и жертвите от COVID-19 в града и реванша от 1/8-финалите. В помощ на разследването ще се включат научни специалистите от университетите в града. 

Още преди двубоя кметът Андерсън заяви, че е абсурдно привържениците от Мадрид да могат да пътуват и да гледат мача на живо, при положение че по това време тези фенове вече на можеха да посещават мачове в испанската столица. Решението на УЕФА обаче бе друго. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти