Иво Ангелов: Спокойно можем да вземем четири квоти, но се надявам на шест

Иво Ангелов: Спокойно можем да вземем четири квоти, но се надявам на шест

Българските национали по борба в класически стил са напълно способни да вземат максималния брой квоти за Олимпийските игри през 2021-а година, заяви бившият световен и европейски шампион Иво Ангелов. Свободните позиции са шест, а "Спортист на годината" за 2013-а очаква ако не всички, то поне четирима национали да пътуват за Токио следващото лято.

Конкуренцията в категорията на Иво Ангелов се засилва в последните години. При 60-килограмовите е и Август Спасов, а най-вероятно скоро и европейският шампион до 55 кг Едмонд Назарян. Синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян качва килограми и до пролетта на 2021-а, когато ще бъдат проведени квалификациите, ще бъде при 60 или повече килограмовите.

В последната година България получи медали на европейски първенства също така от Кирил Милов (97 кг), Даниел Александров (82 кг) и Айк Мнацаканян (72 кг). Ангелов каза в интервю за БТА:

"Когато конкуренцията е по-голяма, самите ние растем. Помагаме си един на друг и е хубаво да има много момчета в една категория, защото така можем да бъдем подготвени и да поддържаме топ ниво. Така можем да си помагаме взаимно да вземем квоти, а след това и медали от Олимпийските игри. Еди си има собствен стил. Атрактивен е, публиката го обича и съм сигурен, че ще има много успехи на световни първенства и Олимпиади", продължи Иво Ангелов.

"Спокойно можем да вземем четири квоти за Токио, но се надявам да бъдат шест". Иво Ангелов и останалите момчета обаче са под карантина заради пандемията. "Аз лично си тренирам и у дома. Ако е рекъл Господ, ще отида в Токио, иначе няма да съм единственият човек, който не е взел медал от Олимпийски игри. Гледам по-позитивно на нещата, защото през 2012-а, когато не взех медал от Лондон, ми беше много тежко. Мога да го нарека почти депресия. Така че, ако е рекъл Господ, ще отида в Токио и каквото стане", продължи Ангелов.

"Смея да твърдя, че бях в добра форма на световното първенство. Имах изключително тежки схватки, с тежки съперници и големи борци. Преборих ги, но не ми стигнаха 40 секунди, за да стигна до визите за Олимпийски игри. Не мога да се чувствам така, както съм бил на 25-26 години, но сега тренировките са различни и треньорите ми казват кога да почина, кога да се натоваря. Искам да им благодаря - на Армен Назарян, на Бисер Георгиев, на Илиян Георгиев и на Елис Гури. Влизат ми в положението и така ме карат да се чувствам спокоен.

"Искам да благодаря и на г-н Гриша Ганчев, че въпреки кризата и въпреки тежките финансови загуби на повечето бизнеси, той продължава да ни помага и да ни дава заплати. Искам да му благодаря от мое име и от името на момчетата, че продължава да ни помага на нас и на много други спортисти. Той е човек с голямо сърце, обича спорта, обича борбата".

Ангелов се надява, че следващата надпревара, на която ще се бори, ще бъде в Германия в края на лятото. "На мен лично ми предстои немската Бундеслига през септември, а тя няма да се отложи. Още повече, че искат футболното първенство да подновят през май. Аз имам ангажименти към Бундеслигата и много се надявам да се случи, защото в тази лига се бориш с най-добрите в Европа и света. Това е един добър тест, от който придобиваш опит", каза още европейският и световен шампион. Освен ангажименти с Бундеслигата, той има такива и с клуб по борба "Перник", както и с ежегодния турнир за "Купата на Иво Ангелов".

"Планираме с треньорите да заведем нашите борци на лагер, когато се вдигне карантината. Дори един спонсор иска да го направи за собствена сметка, но за това ще говорим повече, когато му дойде времето. Искаме да го направим, но сега най-важното е тяхното здраве и това на останалите. Когато всичко отмине и министърът на спорта Красен Кралев разреши, ще го направим.

Треньорите и в момента поддържат контакти с тях, организират онлайн тренировки, така че те не правят просто каквото си искат", добави българският национал. "Надявам се до "Купа Иво Ангелов" всичко да отмине. Турнирът ще бъде на 17-и октомври и е за възраст момчета. Ако министърът на спорта позволи, ще отбележим 5-годишен юбилей с повече чужденци и повече състезатели като цяло".

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти