В САЩ спортистите ще дават допинг тестове в дома си, използвайки видеовръзка

В САЩ спортистите ще дават допинг тестове в дома си, използвайки видеовръзка

По време на пандемията на коронавирус американските спортисти ще дават допинг тестове у дома чрез видеовръзка, съобщава "USA Today". Този процес беше въведен във връзка с режима на самоизолация в САЩ и ще продължи осем седмици. Първите спортисти, които взеха участие в тази процедура, бяха олимпийските шампиони по плуване Кейти Ледецки и Лили Кинг.

На спортистите ще бъде изпратено оборудването, необходимо за тестовете. По всяко време те могат да получат обаждане от Американската антидопингова агенция (USADA), след което ще трябва сами да си вземат урината и кръвните тестове у дома. Процесът на вземане на проби от кръв ще бъде наблюдаван от допинг служителите онлайн чрез видеовръзка. След това тестваните спортисти запечатват пробите и ги изпращат в лаборатория, акредитирана от Световната антидопингова агенция (WADA).

"Чувствах се комфортно по време на процеса. Това е идеален момент за тестване на подобна система. Мисля, че това е чудесна стъпка при условията, в които се намираме сега", заяви Ледецки.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти