Ген. Мутафчийски: Разтревожен съм, напът сме да провалим всичко

Ген. Мутафчийски: Разтревожен съм, напът сме да провалим всичко
Ген. Мутафчийски: Футболистите ще започнат тренировки, когато това е възможно
Ген. Мутафчийски: Футболистите ще започнат тренировки, когато това е възможно

При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Това коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за борба с коронавируса.

"Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е напът сама да се провали", заяви той в предаването "Панорама" по БНТ. Още седем нови случаи на коронавирус у нас - последните данни

Според него това разколебава много хора,че въобще такова животно като коронавирус няма.

"Появиха се толкова много хора, на които зрителите им вярват, и отправяха грешни послания. Няма единност в обществото“, коментира още той.

И подчерта, че у нас са се взели успешни мерки за справяне с коронавируса и това е било забелязано в чужбина.

"Основната философия на мерките е да се зарази нисък процент, за да може здравната помощ да поеме тези случаи. Няма тежки решения кой да бъде интубиран и кой не. Това са военни условия“, обясни ген. Мутафчийски.

И откровено сподели, че докато е бил на мисия в Афганистан му се е налагало да прави триаж. По думите му това е нещо, за което хора като него се готвят цял живот, но никога не си готов. И добави, че да оставиш ранен да умре достойно е едно, но такива решения не бива да се взимат в цивилния живот, за обществото.

На въпрос за тестовете за наличие на коронавирус, началникът на щаба отново поясни, че това няма да реши проблема. Мутафчийски напомни, че това е нова болест, за която още има много неясноти. Генерал Мутафчийски с послание към ЦСКА-София

"Тя (болестта, бел. ред.) доказва, че не може да се мери с аршините на старите епидемии. Стадният имунитет при този вирус има много неясноти. Все повече има съобщения за резаразяване на хора, които е трябвало да имат имунитет“, каза генералът и даде пример за такива данни от Южна Корея и Китай.

И отбеляза, че все още не е ясно как ще се държи вирусът при по топло и сухо време.

"Имаме примери че топло и влажно време не му влияе съществено“, посочи той.

А с PCR тестовете се намират болните хора, контактните лица и се тестува медицинският персонал, който е имал контакт със заразените.
Генерал Мутафчийски се разчувства, обяви кое е най-ценното дарение до този момент (видео)
Ген. Мутафчийски не коментира компромиса с посещенията в църквите. Но каза, че би искал по-сериозни мерки и за Великден. И е на мнение, че трябва да има задължително носене на маски. Освен това Мутафчийски смята, че трябва да има и по-строг контрол върху хората, които се разхождат, по думите му, по 7-8 човека заедно. Според него ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключение. По-късно в разговора добави:

"За пранзиците, аз все пак бих призовал хората да се молят и да останат вкъщи".

Генералът бе откровен, че не бива заради една малка част от обществото да страдат после другите, които са спазвали сериозно изискването за изолация. Нарече го дори обидно усилията да не бъдат оценени.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", каза началникът на Националния щаб.

Накрая Мутафчийски призна – не му харесва популярността.

"Аз имам достатъчна популярност в моите среди. Малко се чуствам изнасилено популярен“, каза генерал-майорът.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти