Ради Василев: Няма да е много справедливо, ако шампионатът не се доиграе

Ради Василев: Няма да е много справедливо, ако шампионатът не се доиграе

Радослав Василев говори за задаващата се криза и това какво ще промени тя в глобален план пред "Тема Спорт".

Ради, къде те намираме и как минава денят ти?

- Останах в Кърджали. Дните минават, като почти на половината човечество. Седя си вкъщи и спазвам социалната изолация. Сутрин правим онлайн тренировка с отбора, за да поддържаме някаква изходна позиция. За да може после по-бързо да влезем във форма. И аз като всички чакам да отмине това нещо и да се върнем към нормалната си дейност и начин на живот, защото става все по-трудно. Развличам се с книги и филми.

Има ли опции в Кърджали да излезеш да потичаш някъде навън?

- Честно да ви кажа, аз лично избягвам да излизам. Спазвам указанията, които са наложени. Разполагам с голяма тераса, която позволява да правя повече упражнения Засега съм ограничил излизанията само до магазина.

Имаше ли опция да се прибереш в София?

- Всеки можеше да се прибере в родното си място, но аз прецених, че тук ще ми е по-удобно и по-спокойно. В началото даже нямаше случай на коронавирус и заради това останах. Сега нещата вече малко се промениха, но съм в Кърджали. Футболът обаче започва страшно много да ми липсва. Предполагам и на феновете. Сега всички оценяваме колко много обичаме играта.

Как трябва да се процедира със завършването на шампионата?

- Аз лично силно се надявам да се играят всички мачове. Но никой не знае. Може да са само тези до края на редовния сезон, за нас са три, защото имаме един отложен с Лудогорец, и всичко да приключи. Няма да е много справедливо, ако не се доиграе.

Финансово как са нещата в Арда и какви са намаленията на заплатите при вас, говори се за 70% орязване?

- Това нещо ще се отрази навсякъде, финансовата криза е неизбежна. При нас също има рестрикции, но няма да влизам в подробности, защото е клубна политика. Съвсем нормален процес. Тези работи се случват навсякъде по света. Дано всичко по-бързо се нормализира и се върне по стария начин.

На двете загуби от Славия и Ботев Враца в началото на пролетния дял ли отдаваш факта, че не успяхте да се преборите за място в първата шестица?

- Преди Нова година представянето ни беше задоволително. Факт е, че през пролетта не стартирахме добре, защото имахме други очаквания. Но пък и затова футболът е толкова интересен. Ако всичко ставаше както ни се иска, всички щяха да са непобедими... Наистина, ако бяхме взели точките от тези два мача, щяхме да сме в битката за шестицата.

Каква роля оказва това, че домакинствате на "Лаута" в Пловдив?

- Според мен оказва голямо влияние. Смятам, че ако си бяхме играли всички мачове в Кърджали, щяхме да имаме поне с шест точки повече, което щеше да е фактор в момента. Като цяло проектът тук е добър. Работи се много професионално, изгражда се нещо хубаво.

Как смяташ, че ще се отрази кризата на българския футбол?

- Предполагам, че ще се залага на повече българи, което, от една страна, не е лошо. Смятам, че това е начинът, по който футболът ни ще има шанс да се развива. По-глобално погледнато, светът, който познаваме, вече няма да е същият. Надявам се светът да се промени към по-добро след всичко това.

И материалното да мине на заден план...

- Аз смятам, че това нещо ще се случи, защото в момента всеки малко или много си преоценява приоритетите и вижда кое е важното в живота и кое не е. Силно се надявам след кризата човечеството да тръгне в малко в по-добра насока. Защото не е пресилено да се каже, че всички се бяхме позабравили малко. А сега трябва да се пазим, да стоим у дома и да спазваме мерките, докато всичко отшуми.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти