В още едно първенство започват да играят

В още едно първенство започват да играят

Световната пандемия от коронавируса наложи спирането на почти всички спортни събития. В момента само три футболни първенства се играят, но от утре те ще станат с едно повече, тъй като стартира шампионатът на Таджикистан.

Eдинственото първенство в Европа, където все още се провеждат мачове, е това на Беларус. Освен него срещи се играят в Никарагуа и Бурунди, като и в трите страни има случаи на заразени с COVID-19.

В Таджикистан засега няма регистрирани заразени от новия вирус, въпреки че централноазиатската страна има граница с Китай. Първенството ще започне по план утре, но сезонът се открива още днес със среща за Суперкупата между шампионът Ищиклол и вторият от миналогодишното класиране Кужанд. Двубоят ще се играе пред празни трибуни в столицата Душанбе.

"Знаете, че първенствата почти навсякъде са спрени поради пандемията от коронавирус. За щастие, в Таджикистан няма коронавирус и новият футболен сезон в страната започва", заяви треньорът на Ищиклол Виталий Левченко на пресконференция преди мача. Неговият спечели требъл през 2019 г. и стана първият клуб с шест поредни титли.

От местната футболна федерация обявиха, че се надяват популярността на първенството да се повиши през следващите седмици и с радост биха обсъждали оферти за телевизионни права от други държави. Първенството на Беларус се възползва от ситуацията, като едно от малкото, които се провеждат, и подписа няколко договора. То вече се излъчва в над 10 страни, сред които България, Русия, Израел и Индия.

Мачовете във Висшата лига на Таджикистан стартират с три срещи утре. Те също ще се играят без публика като превантивна мярка. Треньорите на Ищиклол и Кужанд подкрипаха това решение.

"Вярвам, че да играем на празни трибуни няма да се отрази на мача. Искам да призова феновете да бъдат търпеливи. Поне първенството тук започва, а зрителите в други страни са напълно лишени от футбол", заяви Левченко.

Още от Футбол свят

Виж всички