33 нови положителни проби, 412 са общо заразените с COVID-19 у нас

412 е общият брой на случаите на COVID-19 у нас. 33 са новите положителни проби у нас за денонощието.Общо 146 човека са хоспитализирани.

Това обяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

Новата област е Русе, където има мъж, работил в ски курорт в Австрия. Един пациент в Кюстендил е интубиран. Излекуваните са 20 - 14 мъже и 6 жени.

В София случаите за денонощието са 21. Има двама нови хоспитализирани в „Света Анна“ и 19 в Александровска болница.

„В Пловдив има военнослужещ, който е интубиран и е в тежко състояние“, обяви Мутафчийски.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Бургас – 2; Варна - 3; Пловдив - 2; Добрич - 2; Стара Загора – 1; Хасково – 1;  Сливен – 1; Кърджали – 1; Русе – 1; Перник – 1;

Ген. Мутафчийски посочи, че депутът Хасан Адемов, за който се обяви, че е с коронавирус, в момента постъпва в болница.

Групата от депутати, която ще се изследва, ще се подаде от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Те ще бъдат изследвани в две болници, но ген. Мутафчийски не пожела да обяви кои са тези болници.

Лекарите и сестрите във ВМА работят така, все едно всеки един пациент е потенциално заразен. Има различни проучвания. СЗО продължава да твърди, че здрав човек не трябва да носи маска. Да обаче, ако не знаеш дали си здрав, не можеш да застрашават останалите. Който може да си осигури маска, да си носи маска, тя има чисто превантивна мярка. За болните е задължително да носят маски, това е първото нещо, обясни ген. Мутафчийски.

Основното е физическото дистанциране един от друг на близо 2 метра, подчерта шефът на Кризисния щаб.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти