Опасенията на френските клубове се потвърдиха

Опасенията на френските клубове се потвърдиха
(АРХИВ) Колко ще загуби спортът заради коронавируса?
(АРХИВ) Колко ще загуби спортът заради коронавируса?

Отборите от френската Лига 1 ще понесат тежък финансов удар, след като стана ясно, че Canal+ няма намерение да изплати поредния транш от договора за излъчване на мачовете. Според условията на контракта до 5 април трябва да бъдат преведени 110 млн. евро, но от компанията са решили да не го правят заради факта, че първенството в момента е спряно.
"Екип" пише, че парите от тв правата съставляват между 36% и 47% от бюджета на елитните френски клубове. Canal+ трябва да плати общо 548 млн. евро, а други 201 млн. идват от beIN. Самите телевизии обаче вече са понесли големи загуби около пандемията с коронавирус и това ще има негативни последици за клубовете. Дори сезонът да бъде подновен, отборите едва ли ще получат цялата предвидена сума от 759 млн. евро.

Според консултантската компания KPMG френската Лига 1 ще загуби заради кризата около 200 млн. евро. Общата загуба на клубовете от топ 5 първенствата в Европа се изчислява на 3,45 млрд. евро. Най-сериозни ще са щетите за английската Висша лига, която ще се лиши от 1,35 млрд. евро.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички