Гледай на живо

Евро 2024: Словакия 1:2 Украйна

ФИФА има решение на казуса с договорите, които трябва да изтекат преди края на сезона

ФИФА има решение на казуса с договорите, които трябва да изтекат преди края на сезона
Актуалните договори на футболистите и треньорите във футбола трябва да бъдат увеличени до края на прекъснатия в момента футболен сезон автоматично, се казва в писмо, изпратено до Английската ФА от ФИФА.
В документа, който е подписан от Работна група за справяне с щетите от коронавируса и е видян от репортер на "Ройтерс", също така се препоръчва трансферният период през лятото да се координира с евентуалните дати за новия сезон. Също така в писмото се призовава клубове, играчи и федерации да работят заедно, за да решат проблема с плащането или неплащането на възнаграждения заради непредвидената пауза.
Оформя се още един казус - отборите остават без куп играчи, ако сезонът продължи през юли
Оформя се още един казус - отборите остават без куп играчи, ако сезонът продължи през юли
Всички тези казуси са били дискутирани от Работната група на ФИФА, но няма каквото и да е официално и задължаващо решение от страна на Световната централа. Тази група беше създадена на 18-и март, а тогава в становище беше казано, че ''ФИФА ще оцени необходимостта от изменения или временни освобождавания от Правилата й за статута и трансфера на играчи", за да защити договорите както за играчите, така и за клубовете и да коригира периодите за трансфериране и картотекиране на футболистите''.
"Тази работа вече е започнала, а решения ще излязат след консултации с всички ключови заинтересовани страни, включително конфедерации, асоциации, клубове, лиги и играчи, както и техните синдикати", добави FIFA.
Повечето национални и международни футболни състезания по света бяха отменени поради пандемията, в това число и турнири като Евро 2020 и Копа Америка.
Местните лиги в отделните страни все още се надяват да се възобновят, когато заплахата от вируса отмине, но конкретните начални дати все още не са определени.
Това остави въпроса отворен за изтичащите договори с играчи, които обикновено са до края на сезона.
Ключовото предложение на работната група в документа, видян от Ройтерс, е, че "когато дадено споразумение изтича към първоначалната крайна дата на сезона, такова изтичане се удължава до новата крайна дата на сезона поради форсмажорни обстоятелства".
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички