Себастиан Коу поиска от МОК отлагане на Олимпийските игри в Токио

Себастиан Коу поиска от МОК отлагане на Олимпийските игри в Токио

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу се обърна с молба към шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах за отлагане на Летните олимпийски игри в Токио 2020 заради пандемията от коронавируса. Писмото на Коу до МОК беше публикувано в канадския сайт CBС.

Вчера Бах заяви, че до четири седмици МОК ще вземе решение дали е възможно провеждането на Олимпиадата в планирания срок заради глобалната пандемия. До момента МОК и властите в Япония са на мнение, че Игрите може да се състоят от 24 юли до 9 август.

"Проведох конференция с представители на националните федерации, на която обсъдихме ситуацията. Поради факта, че САЩ претърпяха много щети от разпространението на коронавируса, стигнахме до единодушно мнение, че провеждането на Олимпийските игри в планираните дати е невъзможно поради неспазване на принципа на лоялната конкуренция", казва Коу.

Той добави, че във връзка с разпространението на вируса спортистите изпитват трудности в организацията на тренировъчния процес поради ограничения, произтичащи от мерките за борба с разпространението на болестта. Освен това спортистите ще трябва да ускорят подготовката си, което ще увеличи риска от контузии.

Световната атлетика е първата световна централа, която призова МОК да отложи олимпийските игри. Преди това същото искане имаше от страна на националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Норвегия, Словения и Хърватия, както и от федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

По последни данни заразените с коронавирус в света са на 300 хиляди души, а повече от 13 хиляди са починали от болестта.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти