Спортни звезди спасяват катедралата "Св. Ал. Невски"

Спортни звезди спасяват катедралата "Св. Ал. Невски"

Боксови ръкавици на Кубрат Пулев ще бъдат продадени на благотворителен търг. Той и брат му Тервел са едни от звездите, които се включват в спасяването на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Засега е тайна дали ръкавиците ще са от някой от 28-те победни двубоя на Кобрата или от загубата от Владимир Кличко. Пред "България Днес" Тервел Пулев обясни, че на едната ръкавица ще е автографът на Кубрат, а на другата неговият.

Още звезди се включват в спасителната кампания. За търга Христо Стоичков дарява фланелка на "Барселона", а Благо Джисъса - на Рубин (Казан). Левски се отчита с фланелка с автографите на всички, а Ники Михайлов се дели и дава отделно своя. Димитър Бербатов също ще се включи.

Григор Димитров не дарява тенис артикул, а предмет, свързан с любимото му хоби. На търга ще бъде продадена футболна топка с подписа на Гришо. Златните момичета се включват с топка, но гимнастическа.

Хората на изкуството също влизат в кампанията със свои творби. Сред тях са Греди Асса, Илия Желев, Иван Шарков, Иван Яхнаджиев. А на събитието ще пеят Силвия Кацарова, малките риалити звезди Валериа Войкова и Валерия Стоянова и много други. Мис България 2018 Теодора Мудева, която е и шампионка по спортни танци, също ще излезе на сцената.

Събитието трябваше да бъде на 20 март в хотел "Маринела", но заради коронавируса се отлага за 9 април.

Средствата се набират, защото "Св. Александър Невски" се нуждае от спешен ремонт. Покривът тече и стенописите са застрашени. Последният козметичен ремонт на църквата е правен в края на 80-те години на миналия век. Преди години беше извършена техническа експертиза на храма, която показа, че са необходими около 4 млн. лева за ремонт.

Подобряване на ВиК и на електроинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и още много неща трябва да се направят по храма.

Всеки може да помогне, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст NEVSKI (цена 1 лв.) или през платформата HelpKarma.com.

"Св. Александър Невски" е православен храм-паметник в София, който e катедрален храм на българския патриарх. Патриаршеската катедрала е изградена в периода 1882-1912 г., а в 1955 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. Църквата е построена с даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин – с приноса на всички нас, отбелязват от БПЦ.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти