“Пътят към Токио” с Ивайло Иванов

Коронавирусът отмени или отложи сериозна част от спортните мероприятия по света, но Олимпийските игри в Токио все още трябва да се проведат по план - от 24 юли до 9 август. Sportal.bg продължава със своята поредица “Пътят към Токио”, в която ще ви показваме как протичат заключителните месеци от подготовката на родните спортисти за форума под петте преплетени кръга. След като в първия епизод ви срещнахме с джудистката Ивелина Илиева, сега отново е време за представител на този боен спорт. Този път пред нашата камера застана световният военен шампион и сребърен европейски медалист в категория до 81 килограма от миналата година Ивайло Иванов. “Остават броени месеци за подготовка. Има го спокойствието, от време на време има и неспокойствие, когато нещата не се получат - не може винаги да побеждаваме на състезание, но гледаме винаги да сме спокойни, за да вървят нещата. Да сме съсредоточени и концентрирани върху това, което вършим и да допускаме максимално малко грешки. Изчистваме максимално добре грешките, за да бъдем перфектни на Олимпиадата”, каза Иванов пред

Sportal.bg

.

25 "Пътят към Токио" с Ивайло Иванов

Иванов коментира и темата за коронавируса, който стана причина всички олимпийски квалификации в джудото до края на април месец да бъдат отменени (б.а. интервюто е взето преди да стане ясно за отменените състезания): “Не му отдавам чак такова внимание на коронавируса. Гледам себе си, семейството и нещата да вървят. Според мен нещата доста се преувеличават. От време на време нещата изглеждат доста сериозни.”

25 "Пътят към Токио" с Ивайло Иванов

Талантът от Монтана се готви за всякакви сценарии с Олимпиадата: “Имаше приказки, че Олимпиадата може да се проведе по-късно през годината. Ние се готвим за определения ден, тренираме всеки ден, няма отпускане. Каквото има да става - то ще стане. Не можем да го променим. Трябва да сме подготвени по всяко едно време и готови за състезание. Както се готвехме за Рабат и разбрахме в последния момент, че състезанието се отлага. Така продължаваме да се готвим и за Олимпиадата. Ние ще бъдем подготвени и готови за нея, ако се случи промяна - живи и здрави, така е трябвало да стане. Ще продължим подготовката и когато я направят. Моята работа е да тренирам и да бъда в залата, правя каквото каже треньорът. Ако случайно Олимпиадата бъде преместена, ще направим няколко състезания преди нея, защото няма как да стоим без състезания.”

За Иванов това ще бъде второ участие на форум под петте преплетени кръга, след като при дебюта си в Рио де Жанейро през 2016 г. отпадна в репешажите в категория до 81 кг.: “Много неща се промениха за тези четири години - и в личен план, и в спортен план. Израстнах много като човек, като състезател - станах доста по-внимателен, доста по-рутиниран, натрупах много опит, който нямах на предната Олимпиада. Той ще ми е жизнено важен на самата Олимпиада. Много са факторите - надявам се всичко да съм подобрил, на самата Олимпиада да имам късмет и да се чувствам добре и нещата да потръгнат, защото без малко късмет няма как да се случат нещата.”

25 "Пътят към Токио" с Ивайло Иванов

Световният военен шампион за 2019 г. добре познава залата в Токио, тъй като именно там се проведе Световното първенство през миналата година. Той обаче твърди, че за него мястото няма значение, важно е само да може да си почива: “Важното е всичко да е наред с кантара. Отивам и въобще не ме вълнува къде ще спя - важно е да има къде да почивам и да тренирам. Може и в палатка да се боря, за мен е без значение. Аз не обръщам внимание на тези неща, защото не отивам на екскурзия, а да върша работа. Не съм там, за да гледам колко е красиво и т.н.”

Иванов е оптимист, че България ще има много силен отбор в джудото на Игрите в Япония, като до момента само той и Ивелина Илиева са сигурни за участието си: “Нещата са много относителни. На миналата олимпиада аз взех квота в последния момент. Марк Христов също се бори много добре напоследък, и то със състезателите от Топ 10, трябва му малко късмет да тръгне и да ги победи. Като нищо и той може да вземе квота. Божидар Темелков направи много силно състезание в Дюселдорф - особено срещу японеца, който е един от фаворитите за Токио, но домакините още не са решили дали ще е той или друг. За мен лично даже го победи. Янислав Герчев мисля, че няма да има проблем с квотата, въпреки че е на кантар. Важното е да бъде здрав. Даниел Дичев и той е близо до квотите. Можем да стигнем до 5-6 квоти. Горе-долу това е реалната бройка, която можем да постигнем, но ни трябва и малко късмет.”

Колко български спортисти смята, че ще имаме в Токио Ивайло Иванов, ще има ли подкрепа от най-близките си в Япония и как желае да се завърне в България след Олимпиадата джудистът? Отговорите на тези и други интересни въпроси ще намерите във видеото.

Снимки: Владимир Иванов/Sportal.bg и архив Sportal.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти