Арда потрепери в края, но затвърди домакинската си доминация с успех над Септември

Арда си усложни задачата, но все пак се наложи над Септември (София) у дома с 2:1 в двубой от 13-ия кръг на efbet Лига. Кърджалийци отбелязаха и двата си гола през първото полувреме, когато точни бяха Тонислав Йорданов (32') и Чинонсо Офор (40')

Отборът на Александър Тунчев беше по-добрият и заслужено стигна до победата, въпреки че се наложи да потрепери в заключителните минути. Вместо да поведат с 3:0, кърджалийци пропуснаха дузпа, изпълнена от Борислав Цонев, а впоследствие Бертран Фурие (89') се разписа за столичани, но попадението му не беше достатъчно поне за точка.

Днешният успех е пети от общо 6 домакинства за Арда през този сезон. С него тимът събра 21 точки и остава на шестата позиция в класирането. Септември се намира на 14-ата позиция с актив от 10 т.

В осмата минута Борислав Цонев стреля от далечно разстояние, но топката профуча над вратата и не се наложи Шейтанов да се намесва. Десет по-късно Чинонсо Офор засече центриране от левия фланг, но ударът му с глава беше много слаб и не затрудни стража на гостите.

В средата на първото полувреме Мартин Моран шутира от границата на наказателното поле, но Анатолий Господинов внимаваше и улови кълбото без проблем. В 26-ата минута Тонислав Йорданов изведе Станислав Иванов на добра позиция - той се справи с Кубрат Йонашчъ, но последвалият му изстрел не намери очертанията на вратата.

Натискът на Арда продължи и логичното се случи в 32-рата минута. Мартин Христов не изчисти топката по най-добрия начин и тя попадна в краката на Тонислав Йорданов, който си я пое с първото докосване, след което стреля от въздуха. Христов се опита да изчисти кълбото, но вместо това го отклони по такъв начин, че заблуди Шейтанов - 1:0.

Малко след това Велковски нанесе директен удар от фал, но стражът на Септември успя да избие в корнер. В 40-ата минута Чинонсо Офор беше изведен зад гърба на противниковата защита и се възползва от грешната преценка на Шейтанов, за да удвои преднината на своя тим.

Само няколко секунди след второто попадение домакините пропиляха отлична възможност да оформят класическия резултат. Шейтанов отново не действа убедително и това позволи на Борислав Цонев да изведе Станислав Иванов очи в очи с вратаря на столичани, който този път поправи грешката си и се намеси подобаващо. При повторенията обаче се видя, че крилото на "небесносините" е бил в нередовна позиция и дори и да се беше стигнало до гол, то той щеше да бъде отменен заради засада.

В началото на втората част кърджалийци организираха добро нападание, което завърши с неточен изстрел от страна на Тонислав Йорданов. Футболистите на Николай Митов потърсиха поне едно попадение, но трудно достигаха до Анатолий Господинов.

В 81-вата минута Офор стреля от движение, но не затрудни Димитър Шейтанов. Само 60 секунди по-късно Мартин Христов допусна нова грешка в защита, която доведе до дузпа за Арда. Борислав Цонев се нагърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар, но вратарят на столичани позна посоката на изстрела и спаси.

5 минути преди края на редовното време Господинов също се отчете с важна намеса след удар на Витиньо от близко разстояние.

В 89-ата минута Митко Митков центрира по страхотен начин към Бертран Фурие, който се пребори с Димитър Велковски във въздуха и с глава порази вратата на домакините - 2:1.

АРДА 2:1 СЕПТЕМВРИ

1:0 Тонислав Йорданов (32)2:0 Чинонсо Офор (40)2:1 Бертран Фурие (89)Стартови състави:

АРДА: 1. Анатолий Господинов (К), 2. Густаво Каскардо, 23. Емил Виячки, 93. Феликс Ебоа, 35. Димитър Велковски, 80. Лъчезар Котев, 10. Борислав Цонев, 33. Иван Тилев, 99. Станислав Иванов, 19. Тонислав Йорданов, 9. Чинонсо Офор;

СЕПТЕМВРИ: 21. Димитър Шейтанов, 5. Михаил Полендаков, 4. Мартин Христов, 6. Виктор Очаи, 18. Кубрат Йонашчъ, 19. Митко Митков, 8. Мартин Моран, 9. Асен Чандъров (К), 10. Маниумол Ачол, 11. Борислав Рупанов, 15. Бертран Фурие.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти