Българка е четвърта на Световното по ушу/кунгфу в Бруней

Виктория Петрова остана на крачка от бронза на 9-тото световно първенство по кунгфу/ушу за младежи в Бруней.

Българката се класира четвърта в дисциплината Нандао, като това нейно постижение е повече от добро, като се има предвид, че конкурентите бяха от най-силните школи по кунгфу/ушу в света, включително отборите на Хонг Конг, Китай, Макао, Виетнам, Иран, Филипини, САЩ, Япония и т.н., плюс най-добрите представители на западноевропейските и централноевропейските кунг-фу школи.

Някои състезатели от тези отбори се подготвят буквално от бебешка възраст и всички имат вече по няколко световни, азиатски и европейски титли зад гърба си.

Виктория имаше само 9 месеца подготовка за този шампионат (треньор -Мохсен Ахмади, златен медалист от световните състезания в Индонизия и Канада), в който се наложи да се изправи пред най-добрите в света в съответната възрастова група и дисциплина, пред двойно по-голям съдийски състав в сравнение с националните първенства. Като се вземат предвид тези обстоятелства, ръководството на Българската Федерация по Ушу в лицето на президента Стефан Колев и вицепрезидента Петър Драгоев се надява, че медал от следващото световно първенство е напълно постижима цел.

След броени дни българският национален отбор в състав от 17 души ще замине за Вилнюс, Литва, където ще вземе участие в Балтийската купа по кунг-фу/ушу (11-14 откомври 2024). Очаква се в състезанието да вземат участие над 15 отбора от европейски страни.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти