Илон Мъск намира шахмата за глупаво занимание

В поредица от публикации в X главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, Илон Мъск разкритикува древната игра. Мъск, известен със своите ексцентрични възгледи, определи шаха за „твърде прост“ в сравнение с реалността.

– Можем ли някак да го подобрим?– Да, отсече Мъск: с космически лазери! Какво стои зад странната тирада на Мъск? Превърнал ли се технологичният магнат в трол или има неразрешими проблеми с многовековната игра?

Мъск vs. Шах: Твърде проста игра в този сложен свят?

Критиките  на Мъск към шаха не са екзотика в медийното пространство. Шефа на Tesla публично омаловажава играта от години, наричайки я „твърде елементарна за модерния свят“. В скорошни публикации в своята социална платформа X Мъск се присмива на шаха заради неговите „едва 64 квадратчета, без неизвестните на войната, без чара на технологиите и без изненада на терена“, и разбира се, добавя: “Липсват му космически лазери…” . Според мозъка зад SpaceX шахът не съответства на комплексността в реалността, където непредвидими фактори – като например унищожаването на противниковия лидер с футуристично оръжие – могат да променят играта за миг.

Докато хуморът му е интригуващ, постовете му повдигат въпроси: Разбира ли Мъск същността на шаха? Или хода на играта е в противоречие със собственият му стремеж за контрол и непредсказуемост в живота?

Лична вендета?

Тирадата на Мъск срещу шаха изглежда като нещо повече от обикновено тролене. Изненадващо, Reddit потребители откриха снимка на младия Мъск като част от гимназиалния отбор по шах на Сан Франциско. Въпреки че твърди, че намира шаха за „прекалено прост“, Мъск някога е бил достатъчно запален, за да се състезава на училищно ниво. Така че каква е причината за внезапната промяна в мнението му?

Илон Мъск (първи от ляво на дясно). Снимка: Reddit

Вероятно страстта на Мъск към сложни стратегически игри като Polytopia е замъглила преценката му за това, което прави шаха уникален: неговата справедливост и предсказуемост. В шаха няма произволни резултати, изненадващи обрати и нови технологии, които да нарушават фокуса на играчите. Каноничното равенство може да бъде трудно за преглъщане от някой, който е свикнал да моделира реалността според собствените си прищевки, както прави Мъск в своя лъскав технологичен микросвят.

Мъск срещу шаха: В търсене на повече сложност

Според психолози недоволството на Мъск към шаха може да е огледало на манията му за контрол. В шаха всеки ход е публичен, а всяка игра стартира с равни ресурси. Няма помпозност и елемент на изненада, всичко върви според уменията и концентрацията на играчите. Тази липса на случайност или късмет може да подразни някого, който процъфтява в хаотична среда, изпълнена с несигурност, каквито са света на стартъпите и космическите приключения.

Източник: Midjourney

В крайна сметка критиките на Мъск към шаха може би разкриват повече истини за самия него, отколкото за древната игра. Това е човек, който според наблюдатели, обгражда себе си с хора, склонни безропотно да се съгласяват с щурите му идеи, шегува се за сметка на другите и често поставя непостижими срокове пред себе си и своите служители. В играта на шах място за такава тактика няма; над шахматната дъска печелите или губите въз основа на собствените си решения, без извинения или възможност за пренаписване на правилата.

Атаката на Мъск срещу шаха: Трол или добронамерен критик?

Словоизлиянията на Мъск не останаха незабелязани от международната шахматна общност. Американският гросмайстор Хикару Накамура отговори с безразличие на един от постовете му: „Буквално не ме интересува“. Други играчи и фенове на играта отхвърлиха критиките на Мъск като типичен пример за тролене, като се има предвид склонността на милиардера да преувеличава и да предизвиква онлайн полемики.

Според коментатори съществува вероятност критиките на Мъск да представляват нещо повече от мимолетна прищявка. Публикациите в социалните медии предлагат поглед към хаотичния свят на предприемача: някой, който намира всичко за твърде предвидимо, несправедливо или фундаментално погрешно. В крайна сметка, в света на Мъск, където понякога ракетите се провалят и крайните срокове се изместват, шахът осигурява освежаваща доза предвидимост и честна игра.

Космически лазери и изкуството на контрола

Илон Мъск може да продължи да осмива шаха поради липсата на фойерверки и космически лазери, но е очевидно, че неговата опростена, справедлива същност резонира сред милиони в съвременния свят. Докато Мъск жадува за промяна в правилата на играта и въвеждане на малко хаос, шахът остава символ на честно състезание и предвидимост. В стремежа си към иновации и контрол Мъск може да извлече ценна поука от играта, която така енергично критикува: Често гениалността се крие в простотата.

techbulgaria.com

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти