Емма Нейкова спечели бронз от международния сателитен турнир на сабя в София

Емма Нейкова се класира на трето място в международния сателитен турнир на сабя жени в София, в който участваха 67 състезателки от 12 държави. България беше представена от 20 млади надежди , а за много от тях това беше шанс да трупат ценен опит в международна надпревара.

В групите Нейкова записа пет победи от пет срещи и премина под N3 в директните елиминации. В първия двубой

от втората фаза на състезанието възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ победи Джейн Мелиса от Великобритания с 15:8. В срещата за място сред най-добрите 8 сабльорката ни се наложи над Андреа Лупу от Румъния с 15:12. В двубоя за място в полуфиналите Нейкова отстрани Олександра Бондар от Украйна с 15:9. В срещата за място във финала българката отстъпи пред Сабрина Мартис от Румъния с 11:15 и спечели бронзов медал.

Мариела Георгиева също се представи отлично, като зае 8-о място в крайното класиране. Тя излезе от групите с 5 победи и 1 загуба. В директните елиминации възпитаничките на фехтовален клуб Пловдив БГ отстрани Грета Гомори от Италия с 15:8 и Ясмин Сезер от Румъния с 15:6, с което си осигури място в топ 8. В двубоя за място в полуфиналите Георгиева отстъпи пред Елоиза Пасаро от Италия с 10:15 и зае осмо място в крайното класиране.

От останалите българки в състезанието сред най-добрите 32 завършиха Василена Кръстева (21-ва), Белослава Иванова (25-а) и Калина Атанасова (30-а).

В надпреварата при мъжете се включиха 99 сабльори от 18 държави, сред които и 27 българи. Първото място извоюва Юри Цап от Украйна, а от българите най-добре се представи Станимир Пелов, който завърши надпреварата на 11 място.

В групите Пелов записа 5 победи и 1 загуба. В директните елиминации възпитаникът на фехтовален клуб „Свечников“ победи Кристоф Крал от Чехия с 15:10 и Димитър Райкин с 15:9, с което си гарантира място сред най-добрите 16. В двубоя за място в топ 8 Пелов отстъпи пред Корнел Печ от Италия с 6:15 и завърши на 11-то място в крайното класиране.

Тодор Стойчев завърши на 15-о място, а в топ 32 на надпреварата завършиха още четирима българи: Никола

Господинов 17-и, Димитър Райкин 24-ти, Никола Меицов 26-и, а Ивайло Александров – 32-ри.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти