Факелът на мира прекоси България

От 29 септември до 5 октомври през България премина международната щафета Peace Run (Пробег на мира). Бегачи от Англия, Нова Зеландия, Чехия, Мексико, Австрия, Италия, Исландия, Македония, Шотландия, Украйна и България влязоха през граничен пункт Русе и изминаха над 600 км през 18 населени места и живописни местности в България. Днес (05 октомври) факелът на мира бе изпратен през граничен пункт Гюешево за Северна Македония и Сърбия до европейския финал в Унгария.

През март тази година лично Негово Светейшество папа Франциск отбеляза старта на европейския Пробег на мира, като запали факела на мира във Ватикана. България беше 24-тата от общо 27 държави.

В България бяха посетени Русе, Бяла, Самоводене, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Павел Баня, Брезово, Раковски, Пловдив, Пазарджик, Белово, Костенец, Ихтиман, София, Перник, Кюстендил и Гюешево. Спортни клубове и училища се включиха в тичането през населените места до централните площади, където международните бегачи бяха топло посрещани от официални лица и местни граждани. Бяха посадени над 10 дръвчета на мира с паметен плакет до тях, който да остави траен спомен за символиката на дървото и важността на мира в живота ни. Културни програми, организирани от читалища и ръководители към общините, превърнаха посещението на бегачите в празник.

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“, мостът на Колю Фичето - град Бяла, музеят на розата в Казанлък, спортно училище „Васил Левски“ - Пловдив станаха част от международната програма Шри Чинмой Цвете на мира – всяко „Цвете на мира“ се обозначава с възпоменателен плакет, който се поставя на открито или на закрито място, така че много хора да могат да го виждат и да споделят стремежа към по-мирен свят. Цветята на мира по цял свят са над хиляда, част от които са Ниагарският водопад, Операта в Сидни, връх Матерхорн, връх Еверест, връх Снежанка, Национален парк Рила и др. В програмата са взели участие множество нации и градове, подкрепящи усилията за изграждане на по-удовлетворяващо бъдеще за човечеството.

В двора на детска градина „Мир“ в Пловдив, обявена за „Цвете на мира“  при предишното преминаване на Пробега през България, бе запален вечен Пламък на мира като траен символ на хуманната идея за всеобща хармония, към която екипът на градината приобщава децата.

Честта да приемат символа на световното единство – наградата „Почетен Факлоносец на мира“ – се падна на Антоанета Селенска- копиехвъргачка, спортист на Балканите през 1981 година, европейския шампион по плуване Любомир Епитропов , Християн Стоянов – параолимпийски медалист в леката атлетика от Токио 2020, световната шампионка по художествена гимнастика с ансамбъл девойки Ванеса Емилова,  Юлиян Шопкин – републикански първенец по гребане и шести на Балканиада, както и на Александър Толев, спечелил пето място на Европейско първенство по тенис. Смисълът на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. Някои от тях са: Карл Люис (носител на 9 златни олимпийски медала), архиепископ Дезмънд Туту (Нобелов лауреат за мир), Майка Тереза (Нобелов лауреат за мир), Михаил Горбачов (Нобелов лауреат за мир), от България Христо Стоичков, Ивет Лалова, Валя Балканска, лицата на Асоциация „Докосни дъгата“ - Ивет Горанова, Мадлен Радуканова, Ивайло Иванов и др.

Основаната преди 37 години щафета носи по целия свят посланието за мир и разбирателство, обединявайки хора от всички континенти, култури и религии. Предавайки горящия факел от ръка на ръка, спортистите насърчават деца и възрастни да направят своята крачка към мира и хармонията в света.

Тази година преминаването на Пробега през страната ни съвпадна със Седмицата на мира, която се провежда вече за четвърти път в България. Вдъхновени от Деня на мира, обявен от ООН (21 септември), събитията през Седмицата привличат вниманието към диалога и добрата воля, определяни от ООН като „Култура на мира“. Те подчертават и важността на вътрешния мир – спокойствието и ведростта, които сближават хората в градивните им усилия.

По този повод в Галерия на открито в София на "Моста на влюбените" е представена изложбата "Вечно разцъфваща мечта", организирана от Пробега на мира по случай Международния ден на мира. Изложбата представя историята на най-дългата международна щафета и е на разположение до 8-ми октомври.

Пробегът на мира е гражданска инициатива, която няма политически или комерсиални цели. Участниците в продължителното бягане, подкрепяни доброволно от привърженици на благородната кауза, следват призива на основателя на пробега Шри Чинмой: „Не спирайте да мечтаете! Един ден вашата мечта за мир на земята ще обхване целия свят“.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти