Филип Виденов в "Гостът на Sportal.bg": Черноморец нямаха огромно желание да бъдат спасявани

Временно изпълняващия длъжността президент на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов беше специален гост в "Гостът на Sportal.bg". Бившият капитан на мъжкия национален отбор говори по различни теми на клубно и национално ниво, като основно коментира разпадането на Черноморец, Ямбол и ЦСКА, както и

“Черноморец показа, че Бургас заслужава да има силен отбор. Комуникацията през тези два-три дена беше много добра с Община Бургас. Имахме желание да се случи всичко. От страна на Бургас имаше половинчато да си държат на тяхната страна. До последния момент нямаше огромно желание да бъдат спасявани, което си е тяхна работа. Това не е правилно от гледна точка на това, че имаш цяло лято. В нашата държава да следваш правилата докрай значи, че винаги има някакъв компромис. Така стана, че те не успяха да си платят задълженията по нашия финансов феърплей. Нямаше особено желание да бъдат спасени. Другите отбори не са по-глупави от тях. Такава беше ситуацията и така се стигна до там”, заяви Виденов за Черноморец.

"Отлагането на първенството със седмица дойде като последен вариант. Имахме на 30 септември среща на НБЛ. На 30 вечерта стана ясно, че Ямбол имат много сериозни проблеми. Оттегли се спонсор. Тогава се получи така, че може би трябваше да изчакаме една седмица Бургас да си нагласят нещата. Да вземем новия Бергер с 10 отбора. По време на УС стана ясно, че няма смисъл да се правят чак такива гимнастики и стигнахме до тази ситуация от 9 отбора.

Аз съм против такива компромиси. Ние се опитваме да спасим организация, за която ние всъщност нямаме информация. Тренират ли, не тренират ли. На мен ми вдигнаха телефона, но не ми ставаше съвсем ясно какво е желанието им. Когато не ти дадат обещаното, тогава какво правим? Със сигурност щеше да има и по време на сезона проблеми. В края на миналия сезон имаше проблеми с Черноморец, направиха плащания, но беше сложно. Видяхме какво стана с Берое. Не беше за добре за никой. Тази ситуация беше съвсем реално да се случи и в Ямбол. Там Общината иска да има баскетбол. Аз говорих и с треньорите при подрастващите - никаква яснота нямаше за нищо. Васко Стоянов се води президент - никаква комуникация и с него. Това не е сериозно. 

Вечното дерби не е вечно - има други. Примерно Балкан - Рилски спортист. Там е дербито. Лошо е, че ЦСКА го няма. Толкова време бутат, за да направят отбор в НБЛ. Те бяха абсолютно коректни. Нямаха възможност за НБЛ през този сезон и това се знаеше от началото. Действахме и се подготвяхме спрямо това нещо. Не е добре да няма, но от друга страна къде да го играем това дерби. В коя зала в София. В “Триадица” ще го направим - за 450 човека. В “ЦСКА” също. “Универсиада” е приватизирана и в ремонт. Имаме разговори, че ще е и за баскетбол и ще може да се ползва. В този момент няма нищо. “Арена София” - направихме Купата там. Левски и ЦСКА играха на финала там. Събраха се 5000-6000 човека. Купата струваше много. Друга зала няма. Поне аз не се сещам", заяви президентът на БФБ.

"По въпроса със спонсорите много се изговори. Държавата трябва да поеме голяма част. Не като ето ви пари, а като улеснение, закон или правила. Трябва да е изгодно на спонсорите да дават пари и да са партньори. В момента трябва да има добре структурирани клубове, които да знаеш, че не се разчита само на един спонсор. Да се разчита 30-40% на Общината и малки спонсори, които да не са толкова фатални, като се махнат. Собствениците на клубовете приоритет отборите в НБЛ. Те трябва да са следствие от цялата работа, която вършат от подрастващи. Трябва да се произвеждат играчи. ЦСКА миналата година имаха проблем, но отдолу имаха деца, които са добре и са подготвени, за да влязат в мъжкия отбор и да запълнят дупките. Федерацията сме се нагърбили с това да се повиши статута на баскетбола в България. Спортът не е приоритет. Когато имаме спортни успехи, всеки е щастлив. Голяма гордост, но какво от това. Тук вече и в ММС трябва да се променят много неща така че спортът да се промени. Министерството помага с каквото може, но това са някакви помощи на парче. Трябва да има дългосрочен план, който да върви и да се изгради младото поколение. Да се изградят хора с възпитание, култура и дисциплина. 

Като че ли играчите преди бяха по-големи професионалисти. Малко не звучи както трябва, но беше по-трудно да се играе. Качествата бяха малко по-биткаджийски. Сега имам чувството, че ако се затичам два месеца, мога да започна да играя пак. Най-възрастните играчи са най-добрите в първенството. На голяма част от играчите им е дадено всичко наготово, което ги кара да имат огромни претенции, но без покритие. Хубаво, перспективен играч, но трябва да се пребори за нещо - да е национален състезател, за да си заслужи пари. Когато няма достатъчно играчи, тогава отборите наддават за едни и същи хора. Така се вдига цената на българските играчи. Това е този затворен балон в България. Само тук вероятно тези пари ще ги вземат. На друго място няма да вземат същите пари, а и няма да искат толкова. В момента много играчи излязоха да играят в чужбина. Там парите не са толкова, каквито им дават тук. 

Нямам представа какво ще е нивото. Сезонът според мен ще е конкурентен. Рилски спортист години наред е с едни и същи играчи. Отборът на Балкан също. Черно море тази година мисля, че ще е по-сериозен. Берое също с много интересна селекция с млади играчи. Повечето отбори имат млади състезатели, което за мен е чудесно. Те ще получат повече време. Плевен има интересен отбор. Най-стабилна е организацията на Рилски, благодарение на г-н Петър Георгиев, който толкова години развива всичко.", каза още Виденов.

"Евтин американец е ясно - той е дошъл тук за статистика. Тази статистика ощетява нашите играчи. Ако има някой по-качествен американец, . Първите винаги са американци в статистическите показатели. Ние даваме шанс на американците да играят за сметка на нашите български играчи. Те ако искаха да успеят, щяха да изорат терена. Аз това не го виждам. На Суперкупата гледах как Чавдар бяха повече от всичките. При положение че имаш вариант да отидеш в чужбина, там е още по-лошо. Там тежестта върху теб е огромна. Тук някои играчи не взимат никак лоши пари. В същото време те трябва да са най-най. Трябва да играят на максимум постоянно. Това не го виждам и това е една от разликите, когато бях играч.

Берое събраха нелоша селекция от гледна точка на това, че има млади играчи, които ще се борят да играят. Чиста изненада не знам коя ще е. Черно море може би ще е изненадата или поради това, че направиха хубава селекция, имаме сега някакви очаквания. Може и да не се случи точно така. Не забравяме и Перник, ще ми се разсърдят. Днес има интересен мач между тях и Шумен. 

Специалистите всъщност не говорят. В тази Европейска “някаква” северна лига има сериозни отбори. Фактът, че в момента тя се развива и е много изгодна за отборите. Не е толкова скъпо, а играеш срещу добри отбори. Тя е чудесна за нас като държава. По-добре е да имаме представители", каза още Виденов.

"Не сме говорили още. Имахме разговори за тези, които са в Евролигата. Единият е от най-добрите гардове в Евролигата, а другият е най-добрият играч в Европа. За другите ще имаме разговори със сигурност. Приоритет трябва да е националният отбор. В клубовете им плащат заплатите, но. Какъв трябва да е разговорът с Олимпиакос, при положение че най-скъпоплатеният играч в Европа е при тях? И то за един мач с Черна гора. Ние трябва ли да рискуваме този шанс, без значение дали той ще има желание да играе. Дали това всъщност трябва да е разговорът. Ако може да играе, със сигурност ще сме повече от щастливи, но сега ситуацията е по-различна. С Коди по същия начин. Той е основен играч. Ние трябва да сме готови това да не се случи и да се подготвим за друг вариант. Като започнат мачовете ще имаме сериозни разговори, за да се вземат адекватни решения. Ние играем за тези победи и да се класираме. Черна гора е сериозен отбор, но не е толкова непобедим. Винаги сме били крив отбор за тях. На Европейското в Грузия много трудно ни победиха. Имаме своите шансове, но ще се борим по най-добрия начин.

Имаме сериозни шансове да се класираме на ЕвроБаскет. Ако играем по същия начин като с Германия, или поне на 80% от това. Дори аз като играех, не сме играли такава защита като с Германия. Ние няма да имаме такъв проблем да се класираме, ако играем по същия начин. Два дни по-рано обаче срещу Швеция изглеждахме по съвсем различен начин.

Виждам мястото на Гавалюгов и подрастващите в националния, въпросът е дали са готови да изместят батковците. Това е този проблем с борбеността. Александър се върна с малко по-различни приоритети от САЩ. Стана много отборен играч. Остана лидер на отбора U18, който се класира за Дивизия “А” на Европейското. Той е точно такъв играч, от какъвто имаме нужда. В Университета за два-три месеца ще качи страшно много мускулна маса, която ще го направи конкурентоспособен. Това е много добър университет и не трябва да се изненадваме, ако не играе по много минути. Ако се пребори, хоризонтът е отворен. Въпросът е кога ще има място в националния отбор. Хубаво е лятото да организираме лагер, защото с тези прозорци е много трудно - три дни лагер и два мача", каза още Виденов.

"Пренебрегван е женският баскетбол. Сега обаче малко по малко се завърта фокусът да е там. Опитваме се да вкараме нови неща. Най-големият проблем в България е треньорите. Млади треньори, които да са квалифицирани и да подготвят младите играчи. Вървим по тази стъпка да се инвестира в треньорите - да се пращат за по две-три седмици в други клубове. Така както прави СК в момента - имат онлайн семинари и се обсъждат разни неща. Да стане като общество. 

Понеже говорим за отбори, които се отказват. Откакто съм дошъл не съм сигурен, че някой ме е питал нещо за баскетбол, чисто технически. Не съм сигурен, че в България има кой да разбира повече от мен от баскетбол. Има и треньори, които разбират. Завършили са във ФИБА. Много се съмнявам, че ако седнем да говорим за баскетбол, ще ме убеди, че не съм прав за нещо. Искам концентрацията да е върху самия баскетбол. 

Желанието за развитие искам да го видя в треньори и играчи. Искам да се изгради имиджа на националните отбори като характер. Едно време турците казваха, че сме изключително корави и трудно се играе с нас. Трябва да се промени отношението към баскетбола. Има светлина в тунела. Трябва всички да се обединим около тази идея. В момента всеки си гледа своето. Някои оцеляват или не искат. Не трябва треньорството да е платено хоби. Голяма част от треньорите или са учители, или имат други професии. Трябва да се структурират клубовете както трябва. Трябва да имаш старши треньор, мениджър, президент, тийм мениджър, изпълнителен директор. Пирамидата да се направи. Всички треньори трябва това да им е основната работа. Това е за целия спорт, не само за баскетбола", добави Виденов.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти