Нова офроуд федерация организира тридневно състезание в Кърджали

В Кърджали бе дадено началото на тридневно офроуд състезание, което ще премине по трасета в две съседни общини – Кърджали и Джебел. То е втори кръг за Grand Prix на Българската федерация по автомото и офроуд туризъм. В него участват над 50 екипажа от страната в категориите „трофи“, „стандарт“, „модифицирани“ и „прототип“.

„Трасетата в определените класове са бързи, в други са много хард, с много екстремни ситуации – опъване на лебедки, мислене в самите екстреми и то най-вече на състезател и навигатор, защото те са в екип“, каза при откриването Йосиф Лагадов, който е част от организаторите на състезанието.

Български и чужди екипи завоюваха челните места на офроуд феста "Кърджали 4х4 2023 - Голямото завръщане"

Старт на „Офроуд 4х4 Кърджали - Джебел” даде заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова. Тя пожела на състезателите успех, а на зрителите – емоции.

„Кърджали е град с богати традиции в спорта. Днешното събитие събира не само най-добрите състезатели от страната и чужбина, но и любители на високите скорости и адреналина, готови да се потопят в динамиката на офроуда”, каза в приветствието си още тя.

Надпреварата започна само с български екип, като за следващи издания се очаква да се присъединят и състезатели от Гърция и Турция. Освен категориите за професионалисти има и категория за любители, в която участват цели семейства, а целта е да се популяризира този вид спорт, обясниха пред журналисти организаторите.

„Това е едно много интересно занимание. Откакто мина ковид пандемията, доста хора започнаха да излизат в горите, сред природата. Това много ги удовлетворява и по този начин искаме още повече да направим този спорт популярен в България“, коментира Йосиф Лагадов.

Стартът на втория състезателен ден ще бъде в Джебел. Финалните серии на всички класове са на 29 септември, когато победителите ще получат своите отличия. Организатор на състезанието е Автомобилен спортен клуб – рали, офроуд тийм Кърджали, с подкрепата на двете общини, на чиято територия се провежда форума.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти