Кимия Ализаде доведе родителите си в България

Бронзовата ни медалистка от олимпиадата в Париж Кимия Ализаде доведе за първи път и родителите си в България. Една от най-известните и влиятелни жени в света е родена в Иран, но след като стана първата жена - медалист за ислямската република на олимпиада, избяга от режима в Техеран, за да се бори за правата на дамите в родината си.

Преди олимпиадата в Париж Кимия получи българско гражданство и там взе бронзовия медал, който е първи в историята на таекуондото.

Кимия Ализаде в топ 3 на олимпийската и световна ранглиста

На скромно тържество Кимия благодари на президента на федерацията Слави Бинев за това, което е направил за нея, като му подари фланелката си, с която бе на почетната стълбичка в Париж. Тя обеща да гони и титлата на олимпиадата в Лос Анджелис след четири години.

Бинев се пошегува, че трябва да започне да колекционера фланелки, след като преди олимпиадата даде 10 000 лева и за такава на Христо Стоичков на благотворителния търг за новосъздадената фондация на футболистите ни национали от световното в САЩ, която ще подпомага колегите си. Другата такава на Камата бе взета от бизнесмена Николай Вълканов, който му я върна за Залата на славата.

Кимия определено бе голямата звезда на олимпиадата заради историята си. Малцина са дръзвали да се опълчат на режима в Техеран по начина, по който го направи Кимия.

Заради това тя бе включена в списъка на най-влиятелните жени на света. След Париж тя бе и на корицата на елитното списание “Вог” в Лондон.

Кимия продължава да се готви и тренира в Лондон, но по-често идва в България. Нейната амбиция е да донесе световна титла за новата си родина.

24chasa.bgснимка: "Стартфото"

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти