България U20 години надви Швейцария, юношите загубиха от Гърция

Националният отбор на България по баскетбол за девойки до 20 години спечели последната си контрола преди Европейското първенство в Дивизия “B”, на което София ще бъде домакин. В среща, изиграна днес в столичната зала „Триадица“, баскетболистките, водени от селекционера Преслав Пешев надвиха Швейцария с 58:47.

Двубоят започна много равностойно, като след десет минути игра гостите имаха леко предимство при 14:12. Ниската резултатност се запази и през втория период, а на почивката България обърна за 22:21. Силна серия в полза на домакините даде начало на второто полувреме, а преди заключителната четвърт те бяха напред с 42:35. Разликата бързо стана и двуцифрена, като тимът на България удържа водачеството си до последно.

Деана Стояновска бе най-резултатна за българския състав със 17 точки, а 13 добави Яна Карамфилова.

Европейското първенство в Дивизия “B” ще се проведе в периода 6-14 юли. В първия си мач България ще се изправи срещу Украйна на 6 юли (събота) от 18:00 часа в зала „Триадица“, като в групата са още Австрия и Исландия.

В друга приятелска среща, играна в Солун, националният отбор на България по баскетбол за юноши до 18 години претърпя загуба от Гърция със 70:102. Баскетболистите на селекционера Стойо Чолаков оказаха сериозна съпротива на състезаващия се в Дивизия А тим на домакините в началото на мача и след десет минути игра резултатът бе равен – 22:22. Гърция взе предимство през втория период и на почивката се оттегли при 46:37 в своя полза.

След паузата разликата продължи да расте и преди заключителната четвърт съперникът бе напред със 74:56, а до края спечели още по-убедително.

За България Михаил Калинов реализира 20 точки, 13 вкара Баръш Мустафа, а силно се включи и Теодор Трифонов, който завърши с 9 асистенции и 8 борби.

Двата отбора ще изиграят още една контрола във вторник, отново в Солун.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти