Латвия продължава да пише история на Мондиал 2023

Отборът на Латвия пренаписа своята баскетболна история, след като достигна до четвъртфиналите на Световното първенство още в дебютното си участие на планетарния форум. Този път момчетата на Лука Банки си свършиха работата далеч по-лесно и в ролята на фаворити разгромиха Бразилия със 104:84 (22:20, 23:22, 36:21, 23:21) в пряк сблъсък за място в елиминациите. По-рано в турнира балтийците първо елиминираха Франция от битката за медалите, а след това сразиха и световния шампион Испания. Всичко това те сториха без голямата си звезда Кристапс Порзингис.

По този начин латвийците ще завършат на една от първите две позиции в група “L”, като балансът им вече е 4-1. На четвъртфиналите Латвия ще се изправи срещу Германия или Словения. Другият четвъртфиналист от групата ще бъде определен от супердербито между Испания и Канада, които също са с актив от по 3-1. Бразилците завършват участието си на шампионата с 2-2.

През първото полувреме на няколко пъти латвийците се опитваха да си осигурят по-сериозна преднина, като най-добрият им опит стана факт в началото на втората четвърт, когато разликата се покачи до 10 точки при 32:22. Бразилия обаче не позволи пропадането да продължи и “селесао” бързо взе мерки, за да скъси дистанцията и дори да поведе с 45:47 на старта на второто полувреме.

При оставащи около шест минути от третата четвърт латвийците претърпяха сериозен проблем, тъй като една от звездите им - Артурс Жагарс, получи контузия, а пък Артурс Куруцс бе дисквалифициран, като и двете ситуации станаха в рамките на няколко секунди. Независимо от това обаче момчетата на Банки сякаш получиха допълнителна мотивация и записаха феноменален край на третата част, в която вкараха цели 36 точки. Така авансът на Латвия достигна 18 точки при 81:63, като до финалната сирена нищо на терена не се промени, а самият Жагарс се завърна на паркета.

Така латвийците изиграха поредния си блестящ мач на Световното, като в крайна сметка записаха 26 асистенции срещу само 6 грешки и стрелба 16/33 от тройката. Скритият коз Андрей Гражулис поведе колоната за победителите с 24 точки и 5 асистенции. Артурс Жагарс наниза 17 точки, Давис Бертанс приключи с 14, Артурс Куруцс реализира 12 точки, а Роландс Шмитс допълни с 12 точки.

Бруно Кабокло финишира с 20 точки и 7 борби за отбора на Бразилия. Яго дос Сантос наниза 14 точки, а Лукас Диас завърши с 13 точки и 7 борби.Снимки: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти