Александър Гавалюгов води класацията на реализаторите в Европейското първенство по баскетбол U18

Александър Гавалюгов стои начело на класацията на реализаторите след първите три дни от Европейското първенство за юноши до 18-години в Дивизия "Б" в Матошиньош, Португалия. Освен него голяма част от българските състезатели водят някои от най-важните класации.

Разярените "лъвчета" отнесоха Португалия

Играчът на Балкан оглавява статистиката за реализаторите със средно по 23 точки на мач. Точно толкова има и латвиецът Робертс Блумс. Утре от 17:00 часа "лъвчетата" излизат именно срещу Латвия в груповата фаза на турнира.

Още две места, на които блести името на бъдещия играч на NBA Global Academy в Канбера- Александър Гавалюгов, са стрелбата от наказателен удар и подаването. Той е вкарал 14 от 16-те си опита и записва средно по 7.5 асистенции на мач.

Александър Гавалюгов пред Sportal.bg: Искам да бъда избран в Драфта на НБА и да имам дълги сезони там

Юношата на Левски Максим Бочев е един от най-ефективните стрелци от игра. Той отбелязва средно по 14.7 точки на мач с успеваемост от 56,7%, което го класира на 7-а позиция в тази статистика.

Крилото на Балкан Стефан Михайлов е с прекрасни резултати при стрелбата за 3 точки. Успеваемостта му от далеч е 58,3%, което всъщност го нарежда и втори в класацията, воден само от Андрин Нджок от Швейцария - той обаче е стрелял само 5 пъти, а нашето момче 12.

Момчил Кадиев пък е седми в класацията за най-добри подавачи с 5.3 асистенции средно на двубой.

Юношеският ни национален отбор оглавява група "D" на шампионата, след като до момента надви Швейцария с 85:77. След това записа изключително драматична загуба от Белгия със 76:75, а впоследствие показа топ форма при 85:59 срещу домакина Португалия.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти