Барселона отново постави Анадолу Ефес на колене, грозни прояви от треньора на шампионите

Барселона пречупи действащия шампион Анадолу Ефес в голямото дерби на 20-ия кръг в Евролигата. Баскетболистите на Шарунас Ясикевичус постигнаха труден домакински успех с 82:77 (19:17, 21:24, 21:15, 21:21) над турския гранд и по този начин сложиха край на негативната си серия от две последователни загуби в най-силния клубен европейски турнир.

Това е втора поредна победа за Барса над Ефес през настоящия сезон, след като в началото на декември шампионите на Испания излъгаха възпитаниците на Ергин Атаман с 95:93 след продължение в Истанбул. Така каталунците остават на първата позиция във временното класиране с баланс от 16-4, докато Анадолу е на 8-о място с 9-10.Освен с изключително драматичния си развой, двубоят ще се запомни и с грозните прояви от наставника на гостите Ергин Атаман. Треньорът на турците бе дисквалифициран заради две технически нарушения в началото на третата четвърт, но вместо да напусне паркета мигновено, той отказа да потегли към съблекалните и в рамките на няколко минути искаше обяснения от съдиите за взетото от тях решение. В крайна сметка Атаман най-сетне реши да спре с изпълненията си и се отправи към изхода на залата, но не и преди да провокира феновете в "Палау Блауграна" с вдигнати победоносно ръце, крещейки: "Аз спечелих купата", визирайки миналогодишния триумф на финала в турнира.

Иначе, след няколко размени на водачеството през първото полувреме Барселона успя да се наложи като лидер в резултата в третата четвърт, която завърши при 61:56 в полза на испанците. Баскетболистите на Анадолу Ефес не позволиха на съперника си да се измъкне в резултата и след чудесна тройка на Шейн Ларкин гостите съкратиха изоставането си на само една точка при 73:72 и оставащи около 3 минути на таблото. Барса реагира по отличен начин след взетия таймаут от Шарас, като Рокас Йокубайтис, Брандън Дейвис и Никола Миротич комбинираха за серия от 7:0, която донесе аванс от 80:72 в полза на домакините. Шампионите отново се закачиха на едно притежание разлика от каталунците, след като Мицич и компания намалиха до 80:77, но вездесъщият Йокубайтис сложи точка на спора със страхотна индивидуална изява, завършена с кош плюс нарушение. Младият литовец не успя да оформи триточковото си нападение от наказателната линия, но така или иначе Ларкин, Сингълтън и Симон пропуснаха от тройката в последната атака на Ефес - краен резултат 82:77.

Именно героят Йокубайтис приключи мача като най-добър за победителите с 16 точки, 2 борби и 2 асистенции. Звездата на тима Никола Миротич добави още 15 точки, а Сертач Шанлъ остана с 13 точки и 7 борби срещу бившия си отбор.Василие Мицич реализира 18 точки за Анадолу Ефес, като 12 от тях дойдоха от наказателната линия. Шейн Ларкин вкара 17 точки, а Брайънт Дънстън и Крунослав Симон отбелязаха по 12.От статистическа гледна точка Барселона имаше доста сериозно предимство срещу своя съперник при стрелбата от тройката и броя асистенции. "Лос кулес" завършиха мача с 10/20 от далечна дистанция срещу едва 5/26 за турците, а при завършващите подавания ситуацията бе 18 на 9 в полза на победителите.Снимки: Euroleague

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти