Олимпийски шампионки дават показания по делото за сексуалното насилие срещу Лари Насар

Олимпийските шампионки по спортна гимнастика Симон Байлс и Александра Райсман ще дадат днес показания по делото за сексуалното насилие срещу бившия лекар на националния отбор на САЩ Лари Насар.

Сенатът на САЩ в момента проучва защо ФБР не е разследвал престъпленията му по-рано.

Байлс и Райсман ще се явят пред съдебната комисия на Сената заедно с бившата състезателка от олимпийския отбор МакКайла Марони и бившата гимнастичка Маги Никълс, която беше първата жертва, която подаде сигнал за злоупотребите в американската гимнастика.

Изслушването се провежда, след като генералният инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц през юли издаде остър доклад, в който обвини ФБР за неуспехите в разследването и за поредица от грешки, които са позволили злоупотребите да продължат с месеци.

ФБР призна за собствени грешки при разследването на Лари Насар

Разследването на ФБР срещу Насар започна през юли 2015 година, след като президентът и изпълнителен директор на американската федерация по гимнастика Стивън Пени съобщи за обвиненията на офиса на ФБР в Индианаполис и предостави на агентите имената на три жертви, желаещи да дадат показания.

През януари 2018 година Лари Насар беше осъден на 175 години затвор заради сексуални посегателства срещу млади състезателки, с които той е работил в периода 1986-2016 година.

Създават фонд за борба с насилието в гимнастиката

Над 150 гимнастички се явиха в съда в Лансинг, Мичиган, за да дадат показания срещу него. Самият той призна за тормоз и извършване на сексуални действия срещу 11 гимнастички.

През 2017 година Насар вече беше осъден на 60 години затвор за детска порнография. През 2016-а служителите на реда откриха голям архив от материали в личния му компютър.

175 години затвор за сексдоктора на американските гимнастички

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти