Президентът на германската футболна федерация Фриц Келер подаде оставка заради нацистки коментар

Президентът на германската футболна федерация Фриц Келер подаде оставка заради сравнението си по отношение на вицепрезидента Райнер Кох с нацистки съдия. Келер, който първоначално се противопостави на оставката, заяви миналата седмица, че е готов да напусне поста си, след като сравни Кох с нацисткия съдия Роланд Фрайзлер на среща през април. 

В изявление Келер казва, че "поема лична отговорност за грешката ми на заседанието на изпълнителния комитет". Келер вече се извини за оприличаването на вицепрезидента на ГФС Райнер Кох, който е мирови съдия в съдебната система на Германия, на нацисткия съдия Роланд Фрайзлер. Фрайзлер е юрист, горещ поддръжник на нацизма и изпратил на смърт около 2600 души с издадени присъди в периода от 1942-а до 1945-а година. 

Допълнителни подробности за сравнението на Кох и Фрайзлер и как точно е направил коментара си Келер, за момента не са известни. След това Келер загуби вота на доверие от представителите на регионалните футболни организации в Германия, самият Кох не прие извинението и бурята продължи да бушува в медиите във връзка с нацистката аналогия. 

"Федерацията трябва да се промени. Трябва да си възвърне доверието, увереността в своята цялост и ефективност", каза Келер, но посочи, че е намерил "съпротива и стени" в централата, когато се е опитвал да "професионализира и модернизира" съществуващите структури.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти