Пламен Константинов: Началото ще е трудно, но после пътят ще е лесен

- Пламене, днес (бел.ред. - вчера) бе изтеглен жребият за европейското първенство в Турция догодина. Как виждаш като съперници още на старта Чехия, Сърбия и Италия?

- Със сигурност е най-тежката група. Но не мисля, че това е минус, защото, ако направим добри резултати, то тогава пред нас ще се отвори по-лесен път. От Европейската конфедерация запазиха основната схема на първенството, което означава, че резултатите, които ще се постигнат в групата, ще важат и за по-напред в шампионата. Така че не трябва да ни притесняват противниците, които ни се паднаха. А също така през последните години повече сме ги побеждавали, отколкото сме губили от тях - имаме положителен баланс в срещите.

- Жребият също така отреди в нашия поток след това, ако се класираме, да срещнем Русия и Финландия във втората групова фаза...

- Така е, наистина е тежък жребият за групите. Но както казах, това е положително, защото това са основните тежки съперници на европейското. А в групите все още имаш право на поправителен - там все още не си на фаза елиминации. Не си с ножа, опрян на гърлото. Въпросът е когато отидеш на нокаут - в решаващите мачове. Тогава вече е по-добре да имаш по-лесен съперник. А този жребий ни отреди точно това. Ако стигнем полуфинала, там вече ще ни е по-лесно. Така че според мен си има и позитиви. Аз лично предпочитам именно тази схема пред другата.

- Инж. Лазаров не присъстваше на жребия, тъй като замина за Италия да преговаря със Силвано Пранди за селекционер на отбора. Какъв е твоят коментар, как виждаш този избор?

- Не искам да коментирам. Това си е работа и задължение на федерацията, а и така трябва да бъде. Личните ми впечатления от Пранди са прекрасни. Поддържам добри отношения с него, много често разговаряме и за волейбол, и на други теми. Сега не сме разговаряли за националния отбор, нямам контакт в момента с него - не съм го и търсил този контакт, нито пък някой от мен.

- Познаваш го все пак. Какви са професионалните ти впечатления от него?

- Смятам, че е един от успешните треньори в Италия в момента. И след като има желание и вижда потенциал в отбора...

- Изборът за селекционер доколко ще натежи за оставането ти в отбора?

- При всички положения е нещо, което е много важно. В крайна сметка всеки състезател преценява при кого ще работи и дали иска да работи с него или не.

- А ако бъде Пранди?

- Аз лично имам много добри отношения и с Хулио Веласко, и със Силвано Пранди. Не искам обаче да коментирам оставането ми в отбора. Все още е рано. Нито имаме нов треньор, а и не искам да давам изявления или пък аванти на когото и да било, преди да се реши нещо конкретно.

- Според теб българин ли трябва да бъде треньорът или чужденец? Има доста спорове по този въпрос...

- За мен в България на този етап няма треньор, който да добави нови неща в играта на националния отбор. И може би затова трябва да е чужденец. Защото при смяната на треньора именно това е най-важното - да добави някои неща в играта и да използва вече изграденото в отбора. Така е, когато не започва от нулата. Защото за напълно нов отбор са нужни поне три-четири години и чак след това да очакваш добри резултати. Но ако искаш бързи победи и отличия - това е пътят. За избора също така ще бъде много важно да се познава треньорът - характерът му и начинът на работа, за да може да се впише в българската действителност и манталитет.

- Как отпразнува втората си Суперкупа в Гърция?

- Така се получи, че вчера (бел.ред. - сряда)  беше официалното представяне на отбора за първенството. След това се събрахме в едно известно заведение в Солун - целият клуб - мъже, жени, юноши... с ръководството заедно със спонсори, фенове, които ни подкрепят, и т.н. Беше много весело и прекарахме забавно.

Мила Панайотова

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти