Шампионски титли за Николай Ненов и Диян Костадинов на картинг писта Варна

В началото на месец ноември (2-3 ноември), на най-голямата българска писта се проведе финалния кръг от  Националния летен картинг шампионат,който е и част от световните серии SWS (SODI WORLD SERIES).

В продължение 6 месеца, 8 кръга и 16 състезания 51 пилота се бореха за място на подиума в категории junior и sprint.

Призьорите в отделните класове на генералното класиране за 2014 г. са:

Junior (до 15 год.):

1. Николай Ненов – 150 т.

2.Антоан Ангелов – 116 т.

3.Венцислав Гайдаров – 113 т.

Sprint (над 15 год.):

1. Диян Костадинов – 124 т.

2.Калина Георгиева – 118 т.

3.Диян Апостолов – 102 т.

Шампионатът завърши, но не и  борбата за участие в световните финали на SWS. Те ще се проведат  през месец май 2015-а година във Франция.

До края на годината остават няколко старта, валидни за световното първенство, на които ще се реши кой ще представлява страната ни. Битката за световното първенство продължава  до 31-и декември на шест лицензирани български писти и е изключително оспорвана.

Всички участници в световните финали пилотират еднакви картове SODI GT-MAX с двигател ROTAX -28 к.с. (ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди), а теглото на състезателите се изравнява посредством специални допълнителни тежести. Състезателната техника се осигурява от организатора – SODIKART и е напълно уеднаквена като мощност, шаси, гуми и настройки.

По този начин се дава приоритет на пилотските умения и личните качества на състезателите, а не на техническите предимства и финансови възможности. Световните серии SWS са най-големия картинг шампионат на планетата, в който през тази година участват  23 572 състезатели от пет континента. Най-добрите 120 от тях ще се срещнат в директен сблъсък на световните финали във Франция. 

На снимката: Николай Ненов (ляво) и Диян Костандинов (дясно)

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти