Красивият Mercedes W123 става на 40 години

През януари 1976 година от фабриката на Mercedes в Германия излиза елегантният W123. Днес предшественикът на E-Class навършва 40 години и продължава да се среща по улиците, напомняйки за онова време, когато светът бавно, но сигурно е бил завладяван от диското, а хората са ходели с твърде широки крачоли, твърде къси поли и твърди рошави коси.

На този шарен и объркан фон се появява седанът на Mercedes, който по-късно получава купе и комби версии. През следващите 10 години от него са продадени почти 2.7 милиона бройки.

Седанът на средната класа е бил представен на специализираните медии за първи път на 28 януари 1976 година на пистата "Пол Рикар“ във Франция. Реакцията била положителна – дизайнът бил толкова добър, колкото и инженерната мисъл зад колата. Създателите му имали нелеката задача да направят "най-сигурната, най-комфортната и най-лесната за поддръжка кола". За целта въвели като екстра въздушните възглавници, заздравили пътническата клетка и вратите, които трябвало да се погрижат за пасажерите в случай на удар. След това взели на заем предното окачване с двойните носачи от S-Class и облекли всичко в красив дизайн и множество екстри.

През първата година от съществуването моделът бил разпродаден, а на пазара за коли втора ръка вървял почти на цената на нов. Моделът се произвеждал до ноември 1985 година, когато започва ерата на 124.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти