Готвят снежния волейбол за олимпийска дисциплина

Включването на снежния волейбол в програмата на Зимните олимпийски игри е една от съвместните задачи на Европейската волейболна конфедерация - ЦЕВ и международната федерация по волейбол – ФИВБ.

През 2018 година в Австрия се проведе първото европейско първенство по волейбол на сняг, в което победата спечели руската двойка Руслан Даянов и Тарас Мискин. Самият снежен волейбол като спорт беше представен демонстративно на Зимните олимпийски игри през 2018 в Пьончан, като имаше много позитивизъм и голям интерес. От 2016 година датира първата верига от три поредни състезания в снежния волейбол. В същота година Русия първа го признава за официален спорт.

"Това е една от съвместните ни задачи с Международната федерация по волейбол (FIVB) - да станем олимпийски спорт. Искаме да вървим стъпка по стъпка. Нашата основна задача е да играем волейбол 365 дни в годината - в залата, на пясъка.. Сега се надяваме, че много хора по света ще играят волейбол и сняг, заяви коордонаторът за тази разновидност на спорта към ЦЕВ Денис Пасиг.

От настоящия сезон е одобрен нов формат за състезания по снежен волейбол, според който не двама, а трима играчи се състезават за един отбор на полето. "Ние не искаме волейбол в снега да бъде копие на плажа, така че ние се опитваме формат 3Х3 с една смяна. Този сезон ще пробен, ние се надяваме, че новите правила ще се приемат. Решението беше взето за да има някаква собствена обособеност”, каза Пасинг.

BGvolleyball.com

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти