Министър Кралев се включи в гала церемония по връчването на наградите за спорт на Европейската комисия

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в церемонията по връчването на наградите за спорт на Европейската комисия #BeInclusive, която се проведе в Брюксел. През тази година бяха номинирани 9 организации от Португалия, Германия, Австрия, Испания, Франция, Полша, Ирландия и Белгия. Спортният министър награди представителите на Германия, които спечелиха с проекта им Rocking Inclusion - "Ich will da rauf" e. V, спортен клуб за катерене в Мюнхен, в който тренират хора с различни увреждания.Комисията връчва призовете за трети пореден път, като за участие бяха поканени различни организации, които да представят спортни проекти, насочени към социалното включване и използващи силата на спорта за приобщаване на групи от хора в неравностойно положение. Целта на инициативата е да се подчертае ролята на спорта в насърчаването на социалното приобщаване. Проектите са оценявани от независими експерти според приноса им към социалното приобщаване и представянето на спорта като забавление и вълнуващо преживяване, което обединява и сплотява хоратa, като ги кара да се чувстват добре заедно.

Висока оценка получават проекти, които изтъкват ролята на спорта като честна игра и уважение към противника, без значение какъв е той и откъде идва.

Победителите имаха възможността да представят проектите си пред аудитория от експерти в областта на социалното приобщаване чрез спорт и получиха наградите си от по 10 000 евро. Шестимата финалисти получиха по 2 500 евро.

На събитието присъстваха още Тибор Наврачич, европейски комисар по образование, култура, младеж и спорт, Ханна Косонен, министър на науката и културата на Финландия, Жуао Пауло Ребело, министър на младежта и спорта на Португалия, Корнелия Тиеснесите, зам.-министър на спорта на Литва, Тициана Бегин, евродепутат, Лорен Тиол, президент на организацията "Спорт и гражданство", Хъни Талие, корпоративен мениджър по комуникациите на FIFA и посланик на Световната купа за бездомни и др.

По време на събитието се проведе панел на тема "По какъв начин могат местните организации да допринесат за социалното приобщаване чрез спорт?".

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти