Гатева: Момичетата са много щастливи, че имаме време да тренираме заедно през лятото

Гатева: Момичетата са много щастливи, че имаме време да тренираме заедно през лятото

Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол Таня Гатева, че момичетата от състава са много мотивирани и доволни от възможността да тренират заедно през лятото.

"Момичетата са всички, които имаме в наличност в България и тези, които играят в чужбина, и тези от българския шампионат. Аз не ги деля. Всички, които имат желание, идват и тренират от понеделник до петък в зала "Триадица" и в зала "Васил Левски". В двете контроли участваха момичетата, които са здрави, които имат тази възможност, а реалният състав ще го обявя преди лагера. Виждам ги доста надградени физически - това, което целяхме ноември месец. След мачовете с Финландия и Словения те са спазили уговорката и съм много приятно изненадана от физическата им подготовка. Чисто игрово се видя и в двете контроли, че на този етап не сме добре. Това е нещо нормално. Няма как да сме във форма, като не сме тренирали", коментира в интервю за БТА Гатева.

"Повечето от тях ще играят в чужбина. Тепърва им предстои да подписват договори. Борислава Христова вече подписа. Много са мотивирани. Много са щастливи, че имаме време заедно през лятото. Даже има момичета, които пътуват от Ботевград, за да дойдат на тренировка до София и да се върнат. Мотивацията е много голяма и желанието е много голямо", каза още Таня Гатева.

"Надявам се лека-полека да започнем да печелим мачове от квалификациите. Това е първата стъпка и вече в другия цикъл да се опитаме по някакъв начин да се класираме на Европейско първенство. Вярваме в това нещо. Аз смятам, че можем. Пристигнаха и играчи от Америка, които чакахме дълго време. Това са Юлиана Вълчева и Ивана Николова. И Янина Тодорова се включи. Лека-полека очакваме и играч на позиция 5. Очаквам всеки момент документите да са готови и ще бъде обявена".

Като цяло ни предстои лагер в Ботевград и четири дни в Атина имаме контролни срещи. Турнирът е по една програма. Тогава идват играчи от Америка, които се готвят да престоящия сезон. Стават много силни мачове и решихме да участваме, за да можем да направим повече контроли. Имаме нужда и от тренировки, за се сплотим, да видим какво ни липсва, какво да надградим и какво не трябва да правим. Всеки един ден е ценен. Борислава също дава голяма мотивация на всички, има голямо желание. Просто наистина има атмосфера. Надявам се нещата да потръгнат. Смятам, че с привличането на чужденката нашата игра ще се промени коренно. Силно се надявам, че ще успеем да спечелим поне един от двата мача, които ни предстоят през ноември".

Следващите мачове на България от европейските квалификации ще бъдат през ноември. България ще гостува на Унгария на 7 ноември, а три дни по-късно предстои гостуване на Финландия. Българките имат две поражения от двата си мача до момента, след като отстъпи при домакинството си на Финландия с 65:75 и с 63:78 при гостуването си на Словения.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички