Никола Цолов с първи точки от основно състезание във Формула 3

Никола Цолов с първи точки от основно състезание във Формула 3

Никола Цолов спечели първите си точки в основно състезание във Формула 3, след като завърши на шестата позиция в дългата надпревара на пистата „Каталуния“ край Барселона.

Българинът стартира от третото място в състезанието и запази позицията си зад Кристиан Менсъл и Арвид Линдблад в дългия спринт до първия завой. Впоследствие Цолов изостана леко от двамата лидери, което позволи на Люк Браунинг да го изпревари в началото на петия тур.

Последваха доста обиколки, в които Цолов кара зад британеца и дори неколкократно бе близо до това да го атакува, но така и не успя да си върне третата позиция. Този дълъг период, който той изкара във въздушната струя на Браунинг, му изигра лоша шега в края, когато българинът остана без сцепление в предните си гуми и започна да губи позиции.

Първо той бе изпреварен от Леонардо Форнароли в 22-та обиколка, след което и Оливър Гьоте мина пред българина в началото на 23-ия тур. Цолов обаче успя да парира последвалите атаки на съотборника си Лорън вас Хьопен и Алекс Дън и да съхрани шестото място, на което и финишира.

Така за първи път в своята кариера във Формула 3 той спечели точки в дълго състезание. До момента българинът имаше четири класирания в зоната на точките, но всички те бяха в спринтови състезания.

Отпред победата спечели Линдблад, който изпревари Менсъл в петия тур и повече не погледна назад, финиширайки на 4.4 секунди пред австралиеца, който завърши втори. Подиума оформи Форнароли, който се справи с Браунинг в последната обиколка, в която британеца загуби позиция и от Гьоте, за да се класира пети, точно пред Цолов. Зоната на точките в Барселона оформиха Дън, Мари Боя, Дино Беганович и Ноел Леон.

В генералното класиране с осемте точки, които спечели днес, Цолов се изкачва с едно място напред и с 25 пункта заема 12-та позиция. Начело с 84 точки след третото си място днес излиза Форнароли, втори на пет пункта зад италианеца е Браунинг, а тройката със 72 допълва Габриеле Мини, който днес завърши едва 21-ви.

Сезонът във Формула 3 продължава следващата седмица със състезанията на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички