Фуоко изведе Ферари начело пред Порше, БМВ и Кадилак преди хиперпол

Фуоко изведе Ферари начело пред Порше, БМВ и Кадилак преди хиперпол

Миналогодишният победител в квалификацията за „24 часа на Льо Ман“ Антонио Фуоко изведе екипажът на Ферари с №50 на първото място в третата свободна тренировка на пистата „Сарт“, която предшества хиперпол сесията, в която ще се реши тазгодишният полпозишън.

Фуоки постигна 3:27.283 в самия край на тричасовата тренировка, при това с доста използвани гуми. Така той победи с 0.108 секунди Порше №6, а тройката с пасив от 0.149 допълни победителят от първата квалификация снощи БМВ №15. Разнообразието в челото бе допълнено от Кадилак №3, чието изоставане от лидера бе 0.188.

БМВ спечели първата квалификация в Льо Ман, 6 марки влязоха в хиперпол
БМВ спечели първата квалификация в Льо Ман, 6 марки влязоха в хиперпол

Останалите участници в хиперпол сесията – Кадилак №2, Алпин №36 и Ферари №51 завършиха тренировката на съответно шеста, десета и 11-та позиция. Миналогодишните победители от Ферари №51 прекараха близо час в бокса заради електрически проблем, но той бе отстранен в самия край и Алесандро Пиер Гуиди направи две инсталационни обиколки в заключителните минути.

Джота Порше №12 изобщо не излезе на пистата в рамките на третата тренировката след инцидента на Калъм Илот във втората тренировка вчера. Заради него механиците на отбора сменят шасито на колата, а половин час преди края на тренировката то бе почти „голо“ и по всичко личи, че Джота №12 ще пропусне хиперпол сесията.

В LMP2 най-бърз с време от 3:37.217 бе екипажът на Панис Рейсинг №65, който си осигури аванс от 0.125 пред Куул Рейсинг №47, а на 0.488 от лидера завърши и AO by TF №14. За Панис Рейсинг №65 тренировката завърши с удар в стената и поражения по носа на „Индианаполис“.

В LMGT3 начело с 3:57.558 и аванс от само 0.006 се класира Юнайтед Аутоспорт Макларън №59, а второто място бе за Айрън Линкс Ламборгини №60. За Юнайтед Аутоспорт №59 сесията приключи в нейната среда, когато Джеймс Котингам се завъртя на „Тетр Руж“ и се удари в предпазната стена. Това наложи и временното спиране на тренировката с червен флаг.

Освен катастрофата на Котингам други по-сериозни инциденти в хода на сесията нямаше. 30-минутната хиперпол сесията, която ще определи първите осем стартови позиции в трите класа е предвидена за 21:00 часа българско време.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички