Как Ред Бул жертва Перес, за да предпази Верстапен в Канада?

Отборът на Ред Бул практически пренесе в жертва Серхио Перес по време на състезанието за Гран При на Канада, за да предпази лидерството на Макс Верстапен в заключителната фаза от надпреварата в Монреал.

Верстапен с нулева подкрепа за Перес
Верстапен с нулева подкрепа за Перес

Въпросният момент настъпи в 53-та обиколка, когато Перес изпусна своята кола и се удари в предпазната стена на шестия завой. При този инцидент задното крило на мексиканеца се счупи и беше ясно, че той няма да може да продължи участието си в състезанието, дори и да се прибере в бокса.

Въпреки това от Ред Бул наредиха на своя пилот да се върне в гаража, знаейки, че може да има последствия за отбора и пилота. След финала Перес и представител на „биковете“ бяха привикани при комисарите, които разследваха пилота за движение с автомобил в опасно състояние.

Перес се извини на Ред Бул за провала в Гран При на Канада
Перес се извини на Ред Бул за провала в Гран При на Канада

Пред комисарите от тима признаха, че те нарочно са накарали Перес да се прибера в бокса, въпреки че са знаели, че автомобилът му е бил в опасно състояние. Това нарушение донесе наказание от три места на стартовата решетка за Гран При на Испания за Перес и глоба от 25 000 евро за Ред Бул.

Перес със сериозно наказание за Испания
Перес със сериозно наказание за Испания

Идеята на отбора е била с прибирането на Перес в бокса да се избегне възможността на пистата да бъде изкарана колата на сигурността, която да заличи аванса от три секунди, който Верстапен имаше в челото. За съжаление на Ред Бул маневрата не сработи, тъй като само обиколка след инцидента на Перес дойде и този между Карлос Сайнц и Алекс Албон, отново в шестия завой, който вече наложи неутрализацията на надпреварата.

Така практически Ред Бул умишлено жертва Перес и се раздели с 25 000 евро, без желаният резултат да бъде постигнат.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички