Гледай на живо

Евро 2024: Хърватия - Албания 0:1

Норис най-бърз в скъсената първа тренировка в Канада

Норис най-бърз в скъсената първа тренировка в Канада

Пилотът на Макларън Ландо Норис записа най-доброто време в скъсената първа тренировка преди Гран При на Канада. Сесията започна по план в 20:30 часа българско време, но заради огромното количество вода по пистата изходът от бокса остана затворен в първите 21 минути.

След като зелената светлина светна първи на пистата излезе Люис Хамилтън, който заложи директно на гумите интермедия. В началото обаче части от пистата, най-вече първият ѝ сектор, останаха наводнение.

Това изненада пилотът на Заубер Гуаню Джоу, който бе хванат от аквапланинг и се удари в стената на петия завой. Пораженията по болида на китайския състезател бяха сравнително малки, но той трябваше да спре в зоната за сигурност, което доведе до спирането на сесията 28 минути преди нейният край.

След кратко забавяне тя бе рестартирана и феновете по трибуните станаха свидетели на малко по-голяма активност, след като голяма част от пилотите излязоха на пистата с интермедия. Активността обаче спадна около 15 минути преди финала на тренировката, тъй като пистата стана прекалено суха за гумите интермедия, но и прекалено мокра за сликовете.

Малко над 5 минути преди края обаче Шарл Леклер стана първият пилот, който се върна на трасето, при това с меките гуми. Първоначалното неговото темпо, а и на другите пилоти, които заложиха на сликовете, бе доста по-слабо, отколкото постигнатото по-рано с интермедия.

Постепенно обаче сликовете достигнаха нужната работна температура, което позволи на пилотите да запишат конкурентни времена с тях. Тогава най-бърз с 1:24.435 бе Норис, който оглави класирането пред съотборниците във Ферари Карлос Сайнц и Леклер, които бяха със съответно 0.328 и 0.871 по-бавни от пилота на Макларън.

В тренировката участие взе и резервният пилот на Алпин Джак Дуън, който кара на мястото на Естебан Окон. Австралиецът обаче направи само три обиколки, една инсталационна с мокрите гуми и още две такива със сликовете в самия край, оставайки без време. Без резултат останаха още ударилият се Джоу и Алекс Албон от Уилямс.

Уикендът за Гран При на Канада, девети кръг за сезон 2024 във Формула 1, продължава в 00:00 часа българско време тази нощ с втората свободна тренировка на „Жил Вилньов“. Очакванията са и тя да се проведе при сходни условия като първата подготвителна сесия в Монреал, а именно на мокра и изсъхваща настилка.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички