Гледай на живо

Евро 2024: Австрия 0:1 Франция /Почивка/

В Рено категорично не смятат да продават отбора на Алпин във Формула 1

В Рено категорично не смятат да продават отбора на Алпин във Формула 1

В интервю за списанието Autocar главният изпълнителен директор на Рено Лука де Мео заяви категорично, че френският автомобилен гигант няма никакви намерения да продава отбора си във Формула 1, който носи името на Алпин.

Изказването на Де Мео идва на фона на появилите се по-рано през годината слухове, че от Рено обмислят за пореден път да се оттеглят от спорта. Причината за това щеше да е слабото представяне на Алпин, но Де Мео от категоричен, че това няма да се случи.

Рено може да продаде Алпин, но има важно условие
Рено може да продаде Алпин, но има важно условие

„Искам да съм много ясен. Няма начин ние да се откажем. Това не е в моят стил. Няма да продадем дори част от отбора. Не ни трябват парите. Постоянно получавам предложение, след което чувам слухове в пресата, но ние не проявяваме интерес. Ще бъде глупаво и аз няма да го направя“, каза Де Мео.

Италианецът също така коментира и по-детайлно представянето на Алпин и каза на какво се дължи изоставането на френския тим. Един от факторите е двигателят на Рено, който е най-слабият във Формула 1 в момента и се използва само и единствено от Алпин.

Водеща оперативна фигура си тръгна от Алпин
Водеща оперативна фигура си тръгна от Алпин

„Когато хибридната ера започна през 2014 двигателят ни не се представяше на ниво. Бяхме шампиони с Ред Бул, но с хибрида нещата не ни се получиха. Дори двигателят, който разработихме за сезон 2021 беше с около 0.2-0.5 секунди на обиколка по-слаб. А тази година ние осрахме и колата. Като комбинирате всичко изоставането ни достига до 1.5 секунди“, заяви Де Мео.

„Първото нещо, от което един отбор има нужда, е качествени служители. Второто е състезателна ярост и мания да се побеждава. Третото е добра колаборация и доверие вътре в отбора, кооперативен дух, който да прави нещата лесни. Алпин трябва да сред отборите с най-широки рамене във Формула 1, защото има цялата подкрепа на Рено.

„Не мисля, че в момента заслужаваме да сме топ отбор, но ние не сме във Формула 1, за да сме туристи, така че трябва да работим здраво. Да, допуснали сме грешки, случва се, но аз смятам, че е правилно да сложим Формула 1 в ядрото на Алпин, да боядисаме колата в синьо и да представляваме нашата автомобилна култура. Марката си е напълно легитимна, защото тя винаги е била състезателна. Но може да се представя много по-добре, аз не искам ние да пропускаме възможности“, добави Де Мео, обяснявайки какво ще е нужно на Алпин, за да се върне по-близо до челото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички