Дал'Иня: С Маркес ще оформим най-силния тим в историята на Дукати

Дал'Иня: С Маркес ще оформим най-силния тим в историята на Дукати

Вчера от Дукати официално обявиха, че Марк Маркес ще се присъедини към заводския отбор на марката в MotoGP за сезон 2025, където ще си партнира с действащия двукратен световен шампион Франческо Баная.

Бомбастичният трансфер е факт! Марк Маркес отива в Дукати
Бомбастичният трансфер е факт! Марк Маркес отива в Дукати

А според генералният мениджър на Дукати Луиджи Дал'Иня по този начин италианската марка ще има най-силния тим в своята история, въпреки че не за първи двама шампиони ще карат едновременно за Дукати.

През 2009 и 2010 съотборниците в италианския екип бяха Кейси Стоунър и Нико Хейдън, а през 2011 и 2012 мястото на Стоунър беше заето от Валентино Роси. Тогава обаче Дукати беше далеч от челото, докато сега именно италианската машина задава темпото в челото на колоната в MotoGP.

Дукати: Не беше лесно, трябваше да избираме между трима много силни пилоти
Дукати: Не беше лесно, трябваше да избираме между трима много силни пилоти

„Ние избрахме Марк, за да имаме двама шампиони. С него и Пеко в бокса шансовете ни да спечелим се увеличават. Решението беше сложно, от спортна и от човешка гледна точка, но сега ние сме убедени, че ще имаме най-силния отбор в историята на Дукати.

„Знаем, че Маркес може да направи разлика с Дукати. Моторът ни достигна невероятно ниво, така че да имаме двама пилоти като Маркес и Баная в заводския тим увеличава шансовете ни да спечелим титлата, което е и нашата цел. В състезанията всичко е възможно, така че да имаме двама такива пилоти е възможно най-доброто“, заяви Дал'Иня пред Sky Italia.

„Не се притеснявам за развитието на мотора. Ние си имаме нашата философия, не се фокусираме върху само един пилот, а вземаме под внимание обратната връзка на всички, така че Маркес вече ни помага за развитието.

„От друга страна аз се притеснявам за спортната гледна точка. Атмосферата, която имаме в момент в Дукати е прекрасна и целта ни ще е да я запазим догодина. Баная вече ни показа на какво е способен, той прави фантастични неща на водещия мотор. Той е нашият лидер, ние преподписахме с него още преди старта на сезона“, добави Дал'Иня.

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички