В Реал Мадрид са недоволни от новото Световно клубно първенство: Това е лудост, ще убият играчите

Европейският клубен шампион Реал Мадрид е твърдо против новия формат на Световното клубно първенство с 32 отбора, който трябва да се проведе за първи път през лятото на 2025 година в САЩ, твърди Relevo.

Решението на ФИФА да промени изцяло провеждането на този турнир предизвика широк негативен отзвук сред футболисти и клубове, като сред тях е и Реал Мадрид. Оттам се притесняват, че сезонът ще стане твърде дълъг и мачовете ще станат прекалено много. “Ще започнем следващия сезон през август и ще го приключим през юли. Това е лудост, ще убият играчите”, коментират в лагера на мадридчани, цитирани от испанското издание.

“Лос бланкос” имат причина да негодуват, тъй като максималният възможен брой мачове, които отборът може да изиграе, нараства до 72. Само в Световно клубно първенство Реал може да има седем мача, а новият формат в Шампионската лига също ще добави две срещи в груповата си фаза. Освен това се връща и провеждането на мача за Междуконтиненталната купа, който е предвиден за 18 декември. Новият сезон за мадридчани ще започне на 14 август със сблъсъка с Аталанта за Суперкупата на Европа и би могъл да приключи чак 11 месеца по-късно на 13 юли 2025 година, когато ще бъде финалът на новия турнир на ФИФА. Към тези 72 мача трябва да се добавят и двубоите, в които футболистите ще играят за националните си отбори.

Не става въпрос само за броя мачове, но и за стила на игра на противниците, подчертава Relevo. На Световното клубно първенство Реал ще се изправи срещу тимове и от Африка и Южна Америка, които практикуват по-твърд и физически футбол. В случая на южноамериканците те дори ще бъдат по средата на своя сезон за разлика от състава на Карло Анчелоти, за който това ще бъдат последни мачове през кампанията. Освен това състезанието ще се проведе в САЩ, така че трябва да се предвиди и фактора с пътуванията.

От друга страна, Световното клубно първенство ще гарантира големи приходи за участващите отбори. Всеки един от тях ще прибере 50 млн. евро, а победителят ще спечели допълнителни 100 млн. Въпреки това международната асоциация на футболистите ФИФПро също е твърдо против провеждането на турнира в новия му формат.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички