Без Рованпера и в рали "Полша", трима бивши победители застават на старта

Без Рованпера и в рали "Полша", трима бивши победители застават на старта

Действащият световен рали шампион Кале Рованпера ще пропусне и предстоящото в края на месеца рали „Полша“, седми кръг от сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC).

Отсъствието на пилота на Тойота, който тази година кара с ограничена програма, не означава, че няма да гледаме интересна битка по полските отсечки. В нея участие ще вземат и тримата пилоти, които записаха победи при предишния стинт на рали „Полша“ в WRC – Себастиен Ожие, Тиери Нювил и Андреaс Микелсен.

За Ожие, който спечели в Полша през 2014 и 2015 с Фолскваген, рали „Полша“ ще е неговото пето за годината, в която и той кара с ограничена програма. Победителят от 2016 Микелсен пък ще направи своя трети старт за сезона и първи такъв на макадам, след като по-рано норвежецът стартира в асфалтовите „Монте Карло“ и „Хърватия“.

Грязин се връща в битката за титлата в WRC2 в Полша
Грязин се връща в битката за титлата в WRC2 в Полша

Последният победител в рали „Полша“, когато състезанието бе кръг от WRC, Нювил пък ще продължи борбата си за първа световна титла по отсечките около Миколайки. След отпадането си в Сардиния миналата седмица пилотът на Хюндай има аванс от 18 точки пред съотборника си Ойт Танак и Елфин Еванс от Тойота, които разбира се също ще стартират в Полша.

Първото място в Сардиния изравни Танак с Еванс в WRC
Първото място в Сардиния изравни Танак с Еванс в WRC

Там участие в Rally1 категорията ще вземат още Такамото Кацута (Тойота), Адриен Фумор (М-Спорт), Грегоар Мюнстер (М-Спорт) и латвиеца Мартинс Сеск (М-Спорт), за когото това ще е дебют с Rally1 автомобил. Той обаче ще бъде с нехибридната версия на Puma Rally1 в Полша, за да се подготви за участието си в Латвия с хибридния вариант на автомобила.

Сеск е и последният победител в рали „Полша“ през миналата година, но тогава ралито бе част Европейския рали шампионат (ERC).

Снимки: Red Bull Content Pool

Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички