инж. Петър Георгиев пред Sportal.bg: Спортът е нещото, което може да отклони децата от кривите пътеки

инж. Петър Георгиев пред Sportal.bg: Спортът е нещото, което може да отклони децата от кривите пътеки

Рилски спортист спечели титлата в Националната баскетболна лига, а президентът на тима инж. Петър Георгиев не успя да присъства в залата, когато неговият отбор спечели серията с Балкан (3-1) и вдигна трофея. Затова днес, той говори пред Sportal.bg за емоциите, цената на златния медал и бъдещето на отбора.

- Първа титла в историята на Рилски спортист, какво означава тя за Вас?
- Тя е първа като шампионска титла на България, иначе ние доста купи сме печелили. Това показва, че всяко нещо, което човек го мисли, желае и намира начин как да го постигне, което е постигнато с много труд, с много работа, постоянство…просто е неописуемо това, което се случва в нашия град. Това е плод на една 32-годишна работа.

Рилски спортист получи чек за 50 000 лева от Община Самоков
Рилски спортист получи чек за 50 000 лева от Община Самоков

- Чисто нематериално какво Ви струва тази титла?
- Нематериално ми струва много. Имам предвид нерви, работа и физическа работа. Въобще, един живот е това.

Президентът на Рилецо за проблемите с ЦСКА и Левски
Президентът на Рилецо за проблемите с ЦСКА и Левски

- Къде изгледахте финала, тъй като не бяхте в България по това време?
- Досега не ми се е случвало такова нещо - в една хотелска стая. Италианските стаи са доста малки в хотелите, с един малък лаптоп да гледам и да преживявам всичко. Повярвайте ми, доста по-трудно е отколкото като си в залата. 

Голямо празненство в Самоков в чест на шампионската титла на Рилецо
Голямо празненство в Самоков в чест на шампионската титла на Рилецо

- Успяха ли да Ви разплачат от радост играчите?
- При успехи, независимо дали на малките момчета и момичета или на големите отбори, винаги доста емоционално посрещам нещата. Пак казвам, че като е сам човек в една стая е малко по-така… не можеш да си изразиш истинските чувства между четири стени.

- Какви бяха емоциите, когато Ви посрещнаха на летището?
- Никога не съм очаквал. Това беше страхотна изненада за мен. Как се бяха сетили…просто на летището събраха погледите. Мислеха, че идва някой световен шампион в мое лице. Дават ми една купа, всички гледат… Само затова, което вчера преживях си заслужава.

Георги Глушков: Не съм виждал по-добър президент от Петър Георгиев
Георги Глушков: Не съм виждал по-добър президент от Петър Георгиев

- Къде си сложихте медала?
- Медала ще го сложа при всички останали медали, защото купите и медалите, които Рилски спортист е спечелил през тези 30 години, те са неизброими. Ако някой ден дойдете в завода ще видите, че не ни стига мястото. Те са огромни стени с купи, с медали. В новата зала ще имат специално място Купата и медалът. 

- Това, че Рилски спортист стана шампион вдъхновява ли Ви още повече?
- На мен не ми е необходимо да ме вдъхновява някой. 32 години правя това без да ме вдъхновява някой. Вдъхновяват ме тези деца, около 300 деца, които всяка година тренират баскетбол. От мини баскетбол до мъже и жени. Нали разбирате, че това е неописуемо, когато на улицата те срещне едно дете на 10 години и ти каже “Добър ден, господине”. Аз не мога да ги познавам всички деца в продължение на 30 години. Някои вече са станали инжинери, доктори, намерили са си своя път в живота, не всички са станали баскетболисти.  Това е нещо, което е неописуемо. 

Кметът на Самоков: Надявам се, че това ще бъде началото на поредица от титли занапред
Кметът на Самоков: Надявам се, че това ще бъде началото на поредица от титли занапред

- Много често отборите не успяват да запазят ядрото на отбора си и за следващия сезон след спечелване на титла. Ще успее ли Рилски да запази ядрото на отбора?
- Надявам се. Мисля, че един отбор не се гради за една година, както много колеги го правят в различни градове на България. Отбор се прави с години. Надявам се, че ще запазим основното ядро от състезатели. Разбира се, ще ни трябват и по-класни състезатели, ако искаме да играем в европейските турнири. 

- Споменахте новата зала. Кога ще бъде готова тя?
- Надявам се преди края на годината или доста по-рано. Това ще бъде мястото, което е върхът на мечтите ми. Всички хора, които дотук са видели идеята, не точно идеята, а то вече всичко е построено и остава вътре да се дооформят нещата, казват че такова място няма…поне за България съм сигурен, че няма, но и чужденци казват, че наистина е нещо страхотно. 

Петър Георгиев: Ние пишем тази история от 32 години
Петър Георгиев: Ние пишем тази история от 32 години

- Какво искате да кажете на този отбор, който вдигна трофея в НБЛ този сезон?
- Искам да благодаря на всички за това, което правят т.е. това, което аз правя за тях те ми го връщат по този начин, за което съм им страшно благодарен. Ние правим нещо, което не е личностно. То е за баскетбола, то е за хората, то е за спорта. Родителите трябва да разберат, че спортът е нещото, което може да отклони децата им от кривите пътеки.

23 Празненства в Самоков за титлата на Рилски спортист
Следвай ни:

Снимки: Sportal.bg

Още от Баскетбол

Виж всички