Дъждът беше най-големият проблем на Григор във втория му мач на "Ролан Гарос"

Дъждът беше най-големият проблем на Григор във втория му мач на "Ролан Гарос"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра почти съвършен мач срещу 41-вия в световната ранглиста Фабиан Марошан и го срази повече от категорично с 6:0, 6:3, 6:4 за само 1 час и 37 минути игра.

Гришо не само "върза геврек" на съперника си в първия сет, но и удължи поредицата от спечелени геймове на 9 в началото на втория, в който поведе с 3:0. Последва моментен спад и загуба на пробива аванс във втората част, а той съвпадна и с влошаването на атмосферните условия. Димитров все пак отново поведе с брейк и точно когато трябваше да сервира за втория сет, заваля дъжд. След около половинчасова пауза двамата се върнаха на корта и българинът уверено затвори втората част.

В третата той направи решителен пробив и запази предимството си до края, като финишира с убедителен начален удар за крайното 6:0, 6:3, 6:4.

Григор ще играе срещу Зизу Бергс, който отстрани Максимилиан Мартерер в третия кръг утре - и двамата няма да получат ден почивка между мачовете, защото вчера дъждът провали тотално програмата на турнира.

Ясен е следващият съперник на Григор Димитров на "Ролан Гарос"
Ясен е следващият съперник на Григор Димитров на "Ролан Гарос"

Първи сет

Гришо си взе убедително първия сервис-гейм, въпреки че унгарецът реализира един уинър - 1:0. След това българинът постави съперника под напрежение при 0-30, но с два хубави начални удара Марошан стигна до 30-30. Фантастично разнообразно разиграване от основната линия с 24 удара дойде до първия шедьовър на Григор от почти невъзможна позиция да контрира с форхенд-уинър и да стигне до първия си брейк-бол. Няколко поредни подсечени бекхенда на Димитров и противникът прати топката в аут за 2:0.

Непредизвикана грешка с обратната страна на ракетата на Гришо доведе до 15-30, но после чудесен форхенд по обратния диагонал намери линията за 30-30. Сервис-форхенд свърши работа за гейм-бол, но подсечен бекхенд в мрежата означаваше дюс. Първокласен начален удар в подходящ момент бе последван от качествен форхенд-уинър за 3:0.

Гришо импровизира на мрежата за 0-15, а после стигна къса топка и я завърши за 0-30. Непредизвикана грешка от бекхенд на Марошан съвсем стъжни положението му - 0-40. Форхенд в аут от отлична позиция пред празна половина на корта направи резултата 4:0.

Марошан започна с опитите за максимален риск и целене на линиите, което му осигури успех за 30-30, но сервисите на Григор, особено от полето за предимство, бяха отлични. Двойна грешка обаче доведе гейма до дюс, а прекрасен бекхенд по правата осигури на унгареца брейк-бол. Ас отрази възможността, сервис-форхенд беше достатъчен за гейм-бол и Димитров се възползва за 5:0 след 19 минути игра.

Марошан пласира два изключителни удара за 40-0, а Григор отговори с бекхенд-уинър по правата - 40-15. Две поредни неточности, включително двойна грешка на унгареца, вкараха гейма в дюс. Трета последователна топка в аут на Марошан доведе до сетбол за българина и той се възползва от него за рядко срещаното 6:0 за 24 минути.

Втори сет

Макар и със загубени две точки, Григор спечели първото си подаване с ас по диагонала в полето за предимство и удължи серията си - 1:0. Българинът с къса и пусната топка поведе с 0-30 в следващия гейм, а с фантастичен минаващ бекхенд по правата се добра до два шанса за пробив. Марошан отрази първия със смач на мрежата, а втория след леко късметлийско закачане на основната линия - дюс. Грешка на унгареца доведе до трети брейк-бол и той вече беше осъществен - 2:0 с пробив.

Унгарецът беше в тотална дупка и бъркаше дори рутинни отигравания, което само помагаше на и без това безупречния Димитров да продължава да трупа геймове на сметката си - 3:0. Марошан направи две позитивни точки за 30-0, но след това дойде двойна грешка, въпреки която се стигна до два гейм-бола. Ретур в аут на българина и след 43 минути игра унгарецът спечели първия си гейм в мача - 3:1.

Страхотна къса на Марошан и форхенд в аут на Григор означаваха 0-30 и възможност за обрат. Бекхенд в аут доведе до три шанса за пробив на унгареца, а сервисът на Димитров не му помагаше досега в гейма. Немислимото допреди мигове се случи и българинът допусна брейк на нула - 3:2.

Унгарецът беше като възроден на корта и играеше много по-освободено, което му носеше успех и с бекхенд-уинър по правата той изравни на 3:3. Гришо имаше нужда от убедителен гейм и го постигна, за да потуши порива на съперника без да загуби точка - 4:3. По великолепен начин Димитров осъществи пробив в най-подходящия момент и точно когато щеше да сервира за спечелване на втория сет, заваля дъжд и прекъсна срещата.

След около 30-минутна пауза двамата се върнаха на корта и Гришо сервира прекрасно, за да затвори сета без загубена точка - 6:0, 6:3.

Трети сет

За разлика от предишните два сета, този път Марошан успя да си вземе убедително началния сервис-гейм и да поведе с 1:0 за сефте в мача. Гришо изненадващо загуби първата си точка на мрежата в двубоя (от 10), но пък началният му удар беше безупречен и за нула време направи резултата 1:1. Унгарецът явно нямаше да позволи да се стига до още един оскърбителен сет за него и се постара да дръпне отново с 1:2.

Гришо редуваше грешка с прекрасно изпълнение в следващия си сервис-гейм и поддържаше интригата при 30-30, но с вкаран първи начален удар си издейства нужното предимство - 2:2. Българинът предизвика три грешки на съперника в следващия гейм и стигна до възможност за пробив, от която се възползва майсторски с минаващ бекхенд по диагонала - 3:2.

Ас, два невърнати сервиса и хитър подсечен бекхенд осигуриха на Димитров затвърждаване на пробива и аванс от 4:2. Непредизвикана грешка попречи на българина да стигне до 30-30 и вместо това стана 40-15, след което с красиво разиграване Марошан се добра до 4:3.

Фамозен минаващ форхенд по правата от защитна позиция заслужи овации за Гришо, защото вместо да изостане с 0-30, се стигна до 15-15. Непредизвикана грешка на унгареца означаваше 30-15, а с невърнат сервис нашият топ тенисист си осигури гейм-бол. Той беше материализиран и Димитров се доближи максимално до победата.

С подсечен бекхенд и стигната къса топка Гришо поведе с 0-30, а после непредизвикана грешка на унгареца осигури троен мачбол на първата ни ракета. Първите два бяха отразени след началния удар на Марошан и грешна преценка на Димитров, а с ново целене на линията от форхенд се стигна до дюс. Неточно драйв-воле на мрежата от печеливша позиция на българина заплаши да удължи мача ненужно и съперникът спечели гейма за 5:4.

Марошан заслужи аплодисменти с прекрасно разиграване след ретур и печеливш форхенд тип контрапие за 0-15. Два поредни невърнати сервиса на Григор охладиха надеждите на унгареца за чудо, а третият последователен такъв вече означаваше нови два мачбола. Размяна на мрежата майсторски беше спечелена от Димитров и той затвори неочаквано лесния мач с 6:0, 6:3, 6:4 за 1 час и 37 минути,

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти