Гледай на живо

"Трето полувреме" преди Хърватия - Италия

Платек за Sportal.bg: Керкез знае какво му дадохме, но и ние също знаем какво Керкез ни даде

Спортният директор на Ботев (Пловдив) Артур Платек направи равносметка на изминалия сезон, в който „канарчетата“ спечелиха Купата на България и си гарантираха участие в европейските клубни турнири. В интервю за Sportal.bg Платек сподели какви са отношенията му с наставника Душан Керкез, чийто договор бе подновен едва след спечелената Купата на страната. Главният човек в клуба коментира много теми, сред които входящи и изходящи трансфери, ще има ли нови футболисти от Виста, както и кога Ботев ще може да се бори за титлата в България.

Г-н Платек, сезонът свърши. Каква оценка давате на кампанията на Ботев?

По мое мнение сезонът не беше лесен, но финалът беше добър и спечелихме Купата, което е най-важното. Помня деня, в който започнах работа в Ботев. Помня какво ставаше в клуба и около клуба, което повлия и на феновете. Трябваше да вземем бързи решения. За мен не беше лесно да взема правилните решения след две седмици работа. Смятам, че изборът на нов треньор беше много важен и правилен за клуба. Щастлив съм, че спечелихме Купата и ще играем в Европа. Сега за нас предстои да направим следващата крачка.

Защо преговорите с треньора Душан Керкез продължиха толкова дълго?

Преговорите не продължиха дълго. Всъщност те продължиха доста кратко. Още от първия ден, в който взех Душан в Ботев, имам добра връзка с него. Той знае какво изисквам и в каква посока искаме да вървим. Знае какъв стил на игра искаме да практикуваме и какъв тип играчи търсим. Много бързо се разбрахме за условията по неговия контракт. Преди това обаче нашият собственик заяви, че имаме поставени цели, които трябва да изпълним. Целта беше да играем в Европа. Щом я постигнахме, прибягнахме към стъпката да подпишем нов контракт.

Не беше ли рисковано, че Душан може да избере друг клуб?

Винаги има риск. Или Душан да си тръгне, или да остане. Или пък аз да си тръгна и някой друг да дойде на мое място. Същото е и с играчите. Това е приложимо също за треньорите и за директорите в даден клуб. Смятам, че Душан знае какво му дадохме. Ние също знаем какво Душан ни даде. Това беше много важно за мен. Знаем каква енергия вложихме, за да спечелим Купата.

Вчера (понеделник) разговаряхме с Душан Керкез. Той сподели, че и двамата е възможно да сте направили грешки. Вие на това мнение ли сте?

Че сме направили грешки ли? Не знам точно какво визира, но е факт, че всеки прави грешки. Искаме да налагаме млади играчи. Може би искаме много бързо да стигнем до успех. Когато работиш на отговорна позиция като треньор или директор, е нормално да грешиш. Важното е да подобриш това, което не си направил добре. Учим се от грешките си.

Керкез пред Sportal.bg за новия договор, Зингаревич, Платек, Попето, мачовете в Европа и проблема на младите
Керкез пред Sportal.bg за новия договор, Зингаревич, Платек, Попето, мачовете в Европа и проблема на младите

Какво се случва с футболистите, на които договорите изтичат като Минков и Мертенс.

Разговаряме с Мертенс и Минков и водим преговори. Вярвам, че в следващите дни ще имаме резултат от тези преговори.

Вашият договор също изтича. Ще останете ли в Ботев и водите ли преговори с Антон Зингаревич?

Това не е въпрос, който трябва да питате мен. Когато дойдох тук, не бих казал, че времената бяха страшни, но бяха нервни за феновете. Говоря преди Душан. Срещнах се с тях и им казах всичко, което мисля. Не съм ги лъгал, че можем да вземем Меси или Роналдо. Казах им как искаме да работим и че ще се трудим здраво. Мисля, че имахме успешна година за Ботев. Когато разгоряхме с вас преди четири месеца, ви казах, че целта ни е да спечелим Купата и да играем в Европа. Сега всички ние трябва да подобрим работата си.

В какви отношения сте с Антон Зингаревич?

Отношенията ми с него са като с всеки друг, с когото работя. Той има много добро око за футбола. Знае кой играч е добър и кой не е добър. Разбира от футбол. Разбира от схеми на игра и всякакви детайли. Той е от тези собственици, които се интересуват от футбол, което ми харесва. Аз и Душан сме тези, които решаваме на кои играчи да разчитаме и по какъв начин да играе отборът.

Да очакваме ли нови футболисти от Виста?

Не. Мисля, че в този период няма как да очакваме. В бъдеще да, но сега не мисля, че ще се случи. Няма такива играчи от Виста, които да направят отбора по-добър. Сега трябва да намерим баланс и играчи, които да се борят за своето място и да направят отбора по-добър. Трябва да дадем възможност на треньора да има по-голям избор и да дадем възможност за развитие на сегашните играчи от Виста.

Да очакваме ли топ попълнения?

Въпросът е какво разбираме под топ играч? Мисля, че Ботев трябва да бъде отбор, който да създава топ играчи. Искаме играчи, които да играят на високо ниво. Не е лесно да се привличат големи имена от Франция, Испания или пък от големи отбори. Нямаме бюджета на Лудогорец, който е способен да харчи големи пари. Искаме и ще привлечем добри футболисти, които да ни помогнат да имаме по-добра позиция.

Следите ли българския пазар?

Постоянно гледам българския пазар. Всеки път ходя да гледам мачове на живо. Гледаме много мачове и играчи. Бях изненадан от това, че преди мен никой в Ботев не е гледал играчи на живо, а са ги наблюдавали чрез видео. Променихме това. Имаме списък от играчи от България, който е доста интересен.

Видяхме името на Педриньо от ЦСКА 1948?

Той е добър играч.

Искате ли го?

Не знам! Има много футболисти от България, които искаме в нашия отбор. Важен е балансът и каква е цената на играча. Важно е дали този играч може да ни помогне в бъдеще. Педриньо е добър играч.

Ако имате възможност, какво бихте променили в Ботев?

Оооо, много неща! Започваме да променяме нещата. Това, което имаме в клуба, е добро, но можем да направим нещата още по-добри като например моята работа, работата на хората около клуба, работата на треньорите и играчите. Винаги можем да се подобряваме. Веднъж имахме разговор с Душан и му казах, че съм максималист и че искам да подобрим това, това и това. Той ми каза: „Стига, стига“. Може и да е бил прав и аз трябва да намеря нужния баланс. Винаги съм искал и искам да се подобряваме всички заедно. Тогава успехите ще дойдат без съмнение.

Какво очаквате от Ботев през следващия сезон и най-вече в Европа?

Не трябва да създаваме твърде много напрежение относно Европа. Не знам за последно кога Ботев е играл в Лига Европа. Искаме да подготвим отбора, за да може да продължим в следващия кръг. Трябва да се мисли кръг за кръг. Искаме да подготвим отбора и за вътрешния шампионат, за да започнем по-добре от миналата година.

Кога Ботев ще може да се бори с Лудогорец за титлата?

В главата ми не минава мисълта, че трябва непременно да натиснем. Ще ви дам един много добър пример. Миналата година в Полша отборът на Ягелония се бореше за оставане. Тази година отборът завърши на първо място и ще играе в Шампионска лига. Във футбола нещата са динамични. Да, факт е, че полското първенство е лудо и там се играе физически футбол. Искаме да направим следващата стъпка, да изградим добър отбор, да имаме добър баланс в състава. Искаме хубав стил на игра за феновете. Когато постигнем това, успехът ще дойде. Не знам точно кога ще се борим с Лудогорец, но се надявам, че моментът ще дойде скоро.

Имате добро око за младите играчи. Виждате ли добри млади футболисти от школата на Ботев?

Срещу Арда и в последните три мача се видя, че имаме добри играчи. Разговарям с треньорите от школата и с играчите. Казал съм им, че когато Душан пожелае да повика някой от младите ни играчи от школата и те покажат, че са достатъчно добри, те ще получат своя шанс. Не затваряме играта за българските играчи, а обратното – искаме те да играят. Но това ще стане само когато те се подобряват и тренират добре. Виждам нещо, което е много опасно за младите български играчи. Когато изиграят един-два добри мача, започват да се мислят за много добри. Придобиват много високо самочувствие и започват да работят зле. Искаме да променим този манталитет. Имаме много добри играчи.

Можете ли да ни кажете повече за отношенията ви с изпълнителния директор Алексей Киричек?

Нормални отношения. Това, което не е толкова добре, е, че неговият офис е на „Колежа“, а моят е в Коматево. Алекс идва тук често.

Какво искате да кажете на феновете?

Искам да им благодаря. Напълниха стадиона срещу ЦСКА и Лудогорец и ни помогнаха. Когато дойдох тук, казах, че ако пълним стадиона цяла година, значи вършим добра работа. Срещу ЦСКА стадионът беше пълен. Ако всеки мач стадионът ни е пълен, значи сме направили следващата крачка. Понякога не разбирам феновете. Играхме добре срещу ЦСКА и след три дни на стадиона дойдоха 3000 души. Бях шокиран. Искам да благодаря на феновете за подкрепата тази година и да им кажа, че ще опитаме да се подобрим през следващия сезон.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички