Може да се твърди, че новобранският сезон на Везенков в НБА беше лош, пишат в Сакраменто

Може да се твърди, че новобранският сезон на Везенков в НБА беше лош, пишат в Сакраменто

Представянето на крилото на Сакраменто Кингс Александър Везенков през сезон 2023/24 е обект на тема в една от последните статии в местното фенско издание kingsherald.com. В свой материал авторът Тони Ксиптерас прави равносметка на изявите на българина в новобранската му година в най-силната лига в света.

“Най-полезният играч в Евролигата за миналата година Саша Везенков беше най-сериозната придобивка на генералния мениджър Монте МакНеър през лятото. Това обаче не бе достатъчно, за да тласне “кралете” напред.

Саша беше единственото забележително попълнение към отбора, като това вероятно постави някои нереалистични очаквания към непосредственото му въздействие върху отбора. Дълбочината на Кингс не можеше да позволи на Саша да бъде неефективен. За съжаление обаче, през по-голямата част от сезона Саша или беше контузен, или не много ефективен.

В най-добрите си дни Везенков беше страхотен стрелец от тройката със светкавична стрелба и изобщо беше един от играчите с най-добро движение без топка в състава. В най-лошите си дни обаче Везенков беше просто стрелец от тройката, който многократно бе набелязван и разнищван от съперниковата атака, като не успя да покаже атлетизма, който му е необходим, за да въздейства върху играта в НБА.

Той също така пропусна 22 мача по средата на сезона поради контузия в глезена и в нито един момент не изглеждаше така, че той е спечелил пълното доверие на Майк Браун. През август Везенков ще навърши 29 години. Може да се твърди, че новобранският му сезон беше лош и да очакваме нещо от него в бъдеще би било грешка. Това е напълно справедлива позиция. Може и да се заеме позиция, че сезонът му е бил прокълнат от контузии, непостоянно игрово време, както и това, че той се е нуждаел от повече време, за да се приспособи към стила и темпото в НБА. Това също е справедлива позиция.

Тук признавам, че в миналото съм вярвал на Саша Везенков. Бях развълнуван, когато “кралете” размениха правата му. Бях развълнуван и когато Монте МакНеър подписа договор за 3 години на стойност $20 милиона с него миналото лято. Мислех, че той ще има по-голямо влияние в първата си година, но грешах.

Като се има предвид всичко това, все още не съм готов да се откажа да вярвам във Везенков. Виждам усилията му да работи в защита въпреки смесените резултати. Виждам потенциала му при стрелбата. Виждам как той намира пространствата си по паркета и как се движи без топка. Виждам как тича в транзиция и виждам реалност, в която той е по-добър през следващия сезон и се доближава до високите очаквания на MVP на Евролигата. Ако не се получи, “кралете” могат да се откажат от договора му с опцията в края на сезон 2024/25”, пише той.

Везенков взе участие в 42 мача в първия си сезон в НБА, в които записа средно по 5.4 точки и 2.3 борби при 44% стрелба от игра и 38% от тройката.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички