Защо сезонът във Формула 1 започва с две състезания в събота

Между 1986 и 2022 година абсолютно всички състезания във Формула 1 се провеждаха в неделя, но тази традиция се промени в края на сезон 2023. Това се случи с Гран При на Лас Вегас, която се проведе в събота.

Причината надпреварата в Града на греха да бъде ден по-рано от обичайното е фактът, че тя е нощна и ако е в неделя вечерта местно време това ще е я направи в понеделник сутринта в по-голяма част от света. Разбира се подобно стечение на обстоятелствата ще се отрази на гледаемостта, тъй като обикновения зрител ще трябва да е по-скоро на работа, отколкото да седи пред телевизора и да гледа Формула 1. Именно поради тази причина стартът в Лас Вегас бе в събота, като това ще продължи и през следващите години.

Гран При на Лас Вегас няма да е първото състезание във Формула 1, което няма да е в неделя
Гран При на Лас Вегас няма да е първото състезание във Формула 1, което няма да е в неделя

Гран При на Лас Вегас обаче не е единственото съботно състезание в календара за сезон 2024. Освен надпреварата в Града на греха в събота ще бъдат още стартовете в Бахрейн и Саудитска Арабия, с които стартира кампанията. Но каква точно е причината тези две състезания да бъдат издърпани с ден по-рано от обичайното?

Мнозина биха си помислили, че това решение е обвързано с факта, че в арабския свят почивните дни са петък и събота, а не събота и неделя, както в по-голямата част от света. Не това обаче доведе до решението двете състезания да са в събота.

Пирели залага на най-твърдите си гуми за Гран При на Бахрейн
Пирели залага на най-твърдите си гуми за Гран При на Бахрейн

Тя отново е обвързана с местните традиции и обичай и по-специално Рамадан. Светият месец в арабския свят започва на 10 март тази година, което се пада неделя. Така стартът в Джеда, които ще се проведе същия уикенд, бе изместен на 9 март (събота). Това изместване на Гран При на Саудитска Арабия обаче наложи и издърпването на Гран При на Бахрейн с ден по-рано, тъй като правилникът на Формула 1 изисква да има пауза от поне седем дни между две състезания.

Просто казано, идърпването на двете състезания от неделя в събота бе най-лесният вариант те да се проведат в началото на сезона, без да трябва да се правят големи размествания в календара.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти